nuffnang

nuffnang LR

Tuesday, November 05, 2013

Doktor dan Nurse Syaitan Di KBMC!! My Darkside!

(Read sebelumnya)
Darah mula mendidih, apabila kembali ke kaunter melihat staff nurse sedang bergayut di telefon seperti tiada apa terjadi, bagaikan jerami berapi yang disimbah dengan minyak, hatiku terbakar!

Once nurse tu letak je telefon, aku terus serang dengan pertanyaan demi pertanyaan. paling aku tak puas hati bila oxygen level indicator tak sampai pun 92% kerana dikurangkan. Semua jawapan yang diberi memang lansung aku tak boleh terima. suara aku toksah cakaplah memang volume dah tak bleh control. Penjaga patient lain yang keluar dari bilik berdekatan terus masuk balik tak jadi keluar. cara percakapan dan ayat-ayat yang keluar dari staff nurse ni adalah sangat kurang ajar. nama Hajar, patut mak bapak dia bagi nama 'Kurang Ajar' baru betul. memang membuat makin lama makin orang tak puas hati!!

"Nampaknya cik memang tak puas hati dengan servis kami, kenapa tak hantar ke hospital lain je?" pertanyaan umpama manambah minyak dalam api yang sedang marak menyala. (apa korang rasa kalau dah bayar mahal-mahal untuk private hospital bila ditanya macam ni oleh pekerja hospital macam ni?)
Api kemarahan memang tak dapat dibendung lagi, aku mula menyerang secara peribadi staff nurse tadi dengan Reverse psycology attack. apa aku cakap memang aku dah tak ingat tapi serangan kata-kata secara peribadi membuat matanya merah dan berair mata. yang lagi dua orang terus terkesima tak berani mencelah dalam pertikaman lidah untuk mengelakkan turut terkena akibat yang sama. 

Bila dah start keluar kata-kata dalam english, makin teruk la kena bantai. segala jawapan yang diberi pasti bakal mendapat balasan dengan 'bullshit' kerana aku tahu mana jawapan yang kelentong dan mana yang betul, yang pasti memang banyak benda yang dijawab staff nurse adalah kelentong dan cubaan menggoreng, tapi silap besarlah. Bila staff nurse tu nak cakap je aku dah potong dulu 
"WHO ARE YOU TO QUESTION ME?!" time tu nurse yang paling hampir dengan pintu bilik incubator yang terbuka dah menyelinap lari masuk dalam bilik incubator.




Kalaulah diikutkan dengan amarah yang marah, mau aje aku tarik staff nurse tu dan humban head first dalam tong kuning berlabel Bio-hazard berisi jarum suntikan terpakai biar berparut seluruh muka. Kalaulah time tu ada AK-47 ke M16A4 memang confem 15 peluru menembusi jantung setan tu dan lagi 15 tertanam dalam kepala.

Selepas beberapa lama menyerang mentally, aku bagi warning, If anything happen to my baby, diorang yang aku cari dulu. 
"Tomorrow morning I WANT YOUR DOCTOR COME TO MY ROOM AT 7:30!" tengking aku sebelum masuk lift dan realise muka nurse dua ekor tu pucat lesi tak terkata apa-apa. 

Lain pula yang berlaku dalam bilik, sepatutnya selepas epidural (injection bius pada spinal cord) pesakit cuma boleh lie flat on bed tanpa bantal. tetapi nurse operation room (satu level dengan nurse kurang ajar yang kena serang tadi) meletakkan bantal (noticed by my family). Bila dah bertukar ke shift malam, nurse tingkat 2 terkejut kerana melihat ada bantal. dia yang bagitau kalau buat epidural memang tak boleh pakai bantal (nurse yang ni memang pleasant dari awal sampai keluar wad). dan kesan sampingan daripada kesilapan procedure adalah pesakit akan terkena 'spinal headache' atau sakit kepala saraf tunjang. Kalau tak kena takpe, tapi kalau kena ada yang terpaksa menanggung hingga lebih sebulan. (tapi memang terkena jugak side effect selama hampir seminggu).

Selepas pertengkaran malam tu, my sister call balik cakap dengan staff nurse, tau lak staff nurse tu minta maaf. tapi keesokan hari 7:30 hingga pukul 9:30 takde nampak pun muka doktor mangkuk ayun tu kat hospital. shift malam dah bertukar dengan shift pagi, jadi muka staff nurse semalam pun dah takde. pukul 11 baru masuk, kalau la tak kerana my sister dah call untuk urusan transfer dari KBMC ke HKB nak jugak aku sound doktor R tu. tu pun boleh lagi cakap nak observe lagi 36jam dengan kelengkapan tak cukup macam tu! tapi semua penerangan doktor tu lansung tidak meyakinkan dan jelas sekali doktor R tak tahu banyak pasal neo-natology (newborn).

sebelum baby boleh ditransfer, kena jelaskan dulu bill rawatan dan penjagaan baby (penjagaan baby? oh please...) untuk tempoh kurang dari 21jam selepas dilahirkan adalah lebih dari RM1500. dan paling sakit hati bila tengok cost baby care RM400 (baby care la sangat.. biar baby menangis sampai takde energy) selepas menyelesaikan bill untuk baby barulah baby dibawa keluar menaiki ambulance menuju ke HKB. (seems, duit lagi penting dari nyawa)

Aku memandu mengikuti ambulance dari belakang dengan hazard light, hingga sampai ke HKB. tempat yang paling susah untuk mendapat parking dipermudahkan Allah tak sampai 30saat dah dapat parking. sempatlah follow kemana baby dibawa iaitu wad 2. 

Apabila balutan selimut dibuka, alangkah terkejutnya apabila melihat cara baby bernafas, aku sendiri tidak pernah nampak keadaan pernafasan sedemikian. kelihatan amat sukar untuk menyedut udara kedalam paru-paru. cuba bayangkan seorang berlari sejauh 800m dengan kelajuan larian 100m seperti usain bolt. selepas perlumbaan bagaimana korang tercungap-cungap bernafas? begitulah sikecil bernafas selama lebih 21jam! 

Kesimpulannya jika menurut saranan doktor R yang tidak bertauliah yang ingin observe selama 36jam lagi di KBMC. apa yang bakal terjadi? you know the answer...

Sesampai sahaja didalam wad 2, dua orang nurse, seorang doktor dan seorang specialist memberi perhatian kepada baby dan dipakaikan oxygen mask. selepas hampir sejam baby dipindahkan ke wad 3! (NICU-Neonatal Intensive Care Unit)   

Bersambung...

PS: Jangan salah faham dengan personal attack, its not physical tapi serangan secara mental reverse. rasanya I never use this type of attack before, it is not really right to do so, but for life of your loved one should not be compromised like what happened above. why? from end of last year till mid of this year many days I spent in hospital, seen many dying people, their last breathe with my own eyes and corpses.

PS2: cerita ni cuma fokus kepada O&G (obstetric and gynaecology), paediatric and neonatology di KBMC, unit lain I have no idea how was it. kalau nak beranak kat KBMC read this story, it happen to me and some other who are not lucky enough. ask yourself is it really worth it? 

(Baca Sambungan)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

pages