nuffnang

nuffnang LR

Monday, February 28, 2011

Jubail Episode XXVII: Starting a Home Sweet Home

OK, this time perkara lain sket eric nak cerita kat korang, bagi anda yang dah berumah tangga maybe ni sesuatu yang pernah dialami tapi bagi yang 'single mingle pringle', belum berumahtangga atau masih bujang dan nak memulakan kehidupan baru dirumah baru, apa yang di tulis ni mungkin boleh di jadikan sedikit panduan. 

katalah sebelum ni korang hidup bujang, dan menetap di fully furnished studio house apartment, atau tinggal dengan keluarga. Tetapi setelah berjumpa dengan awek yang membuat korang tak sabar-sabar nak berkahwin, mungkin korang nak berpindah ke rumah baru dan memulakan kehidupan baru berumahtangga. 


Selepas semua upacara kahwin korang lalui, kenduri-kendara, honeymoon dan sebagainya maybe korang tinggal dulu sebulan dua bersama keluarga atau rumah lama korang sebelum berkahwin. kalau tinggal di studio apartment bujang maybe tak berapa sesuai untuk berdua. maka dengan saki baki duit simpanan korang selepas kahwin, cukup ke duit nak pindah ke rumah baru? 


Ok katalah korang ada simpanan yang cukup untuk berpindah ke rumah baru, pasangan anda pula mula rasa tak selesa dengan rumah lama atau rumah keluarga mertua atau sebaliknya. Agak mustahil lepas kahwin takde satu sen pun simpan dalam bank. dan bila sudah berdua barang-barang pun boleh dibeli secara share dengan simpanan suami dan isteri, barulah di katakan susah senang di kongsi bersama. lainlah kalau anda sanggup dengar dialog berikut setiap hari.


"Bang, bila kita nak pindah? Ayang rimasla, macam-macam kerja kena buat dalam rumah ni"
atau


"Bang, rumah ni kecik sangat la, kita cari lah rumah yang selesa sikit"
atau


"Yang, kita pindah nak? kat sini tak boleh nak bermesra lebih-lebih, lain macam pulak mak you tengok nanti" (gatal siot hahaha)

Ok, apabila nak berpindah rumah, perkara yang paling utama ialah mesti kena ada rumah la! tak kisahla rumah sewa atau rumah yang korang beli pakai akaun kedua KWSP dan bayar ansuran bulanan. kalau rumah sewa mesti ada duit yang cukup untuk deposit rumah dan sewa bulanan. 

bila korang sudah mempunyai sebuah rumah, perabot apa yang perlu korang beli mengikut kepentingan? tilam? tv? dapur? peti? sofa? Yang mana dahulu? cuba tanya pada siri kita sendiri, mengapa kita perlukan sebuah rumah? pertama untuk berehat dan tidur ditempat yang selesa. jadi perkara pertama yang perlu ada ialah tilam dan bantal, kalau harga katil mahal postpone dahulu beli katil, takut kang beli katil murah ada bunyi lak bila bergoyang. (ha! pikir kemana tu? ish.. ish.. ish..)






kedua pula, rumah adalah tempat untuk kita makan. kalau nak merasa masakan isteri, anda perlu ada dapur gas untuk memasak, periuk nasi elektrik dan peti sejuk untuk menyimpan bahan mentah. termasuk perkakasan memasak seperti periuk, pinggan, mangkuk dan sebagainya. Kalau isteri tak pandai masak? bak kata cerita pendekar bujang lapok pergi bertapa "cobaan..." (bagi yang baru kahwin biasa dapat hadiah periuk nasi, pemanas air, set pinggan mangkuk even microwave oven)

ketiga perkara yang sama penting dengan perkara kedua adalah pakaian. anda perlu ada sebuah almari untuk menyimpan pakaian. mesin basuh untuk menjimatkan wang daripada di hantar ke laundry. seterika dan meja seterika barulah boleh ke tempat kerja dengan pakaian yang tampak kemas walau di seterika sendiri, atau pujuk isteri tolong iron hehehe...

keempat adalah tempat bersantai, maka anda perlu membeli set sofa. tidaklah perlu mencari yang mahal-mahal, carilah yang memenuhi keselesaan sendiri. dari segi hiburan selain bergurau senda tv juga adalah penting untuk mengetahui perkembangan berita terkini, melayan movie dan sebagainya.


dan yang terakhir ialah perkara-perkara yang telah anda pospone. contohnya ialah set katil, electrik oven, microwave oven, meja solek (kalau isteri anda kaki make-up macam tepung gomak raja kapur hahaha), dvd player, broadband, karpet dan sebagainya. 

bagi yang bekerja di Saudi, perkara pertama, sewa dibayar lump sum enam bulan atau setahun, secara purata 6ribu hingga 17ribu untuk tempoh 6 bulan. selain perkara di atas perkara yang penting di saudi ialah alat penghawa dingin disetiap bilik untuk mengahadapi musim panas, dan pemanas elektrik untuk musim sejuk, dan juga shower heater. Kebanyakan perabot di saudi ada yang lebih kurang dengan harga malaysia, tetapi perabot kayu memang mahal, lebih mahal kalau perabot import dari malaysia yang kebanyakannya menggunakan kayu getah. broadband juga penting kalau nak sentiasa berhubung dengan keluarga dan rakan-rakan di malaysia. well, That's all folks!

Sunday, February 27, 2011

Mak, Suami dan ...

Aminah adalah sorang budak pompuan yang malas dan tak pernah tumpukan perhatian dalam kelasnya.

Satu hari kat kelas agama,dia tido je cam biasa. Ustazah pun tanya soalan
"Sape orang yang patut kita hormati dan sayangi?". 
Takde sape jawab. Ada ar sorang budak laki kat belakang Aminah tu jahat sikit. Dia pun cocok bontot Aminah dengan jarum, Aminah pun menjerit 
"MAK!!" 
Ustazah pun puji Aminah sebab bagi jawapan yang betol.

Aminah sambung tido balik. Ustazah tanya lagi soalan. 
"Sape pencipta alam dan segalanya?" 
Budak tu cocok lagi ngan jarum,Aminah pun menjerit 
"YA ALLAH!!" 
Sekali lagi ustazah puji dia sebab bagi jawapan yang betol.Aminah sambung tido balik.

Pastu ustazah pun tanya lagi soalan. 
"Apa yang patut sorang isteri ucapkan pada suami setiap kali sebelum tidur?"

Budak tu cocok lagi. Tapi kali ni Aminah bengang dan dia kata
"Ko cocok bontot aku pakai benda tu lagi siap ko!!" 
Ustazah tu terus pengsan.





Wednesday, February 23, 2011

Kempen Yang di Putar Alam Oleh Media Arab


pernahkah korang dengar pasal kempen 5 for palestine? aku pasti ramai yang tahu kerana kalau bab-bab kempen menderma di malaysia memang biasanya hangat dijayakan. maybe kita rakyat Malaysia adalah dari kalangan yang pemurah. setakat lima ringgit berapa la sangat. tapi bukan pasal kempen tu yang nak aku ceritakan dalam blog hari ni, cuma mahu menerangkan apa sebenarnya terjadi disini apabila kempen itu tengah hangat di kempenkan di negara lain.

at first aku tak tahupun ada kempen ni sehingga aku dapat e-mail forwarded daripada seorang kawan dari malaysia. seperti biasa ramai yang komen (a group of contact with my previous campus mate). aku tak tahu berapa yang dapat malaysia kumpul untuk di dermakan kepada palestine. masalahnya di negara-negara arab tak ada satu pun banner yang aku nampak pasal kempen ni kecuali di dalam ruangan cyber dan facebook.

sehinggalah satu hari ketika sedang menonton TV di tayangkan iklan kemasyarakatan (iklan kerajaan lebih kurang) aku agak terkejut, beginikah kempen untuk membantu mereka yang sedang di tindas di putar belit? oleh kerana ada masalah teknikal sikit, korang kena bayangkan ajelah atau cari dalam youtube kalau ada. 






cuba imagine iklan berikut: 
[scene di iringi bunyi violin irama arab]
seorang lelaki membawa pickup truck yang di ruangan belakangnya terdapat sebuah peti simpanan berwarna hitam. dibukanya peti tersebut dan terdapat tiga tabung derma lutsinar berbentuk kiub yang ditampal dengan logo kempen. di bawanya balang tersebut ke sebuah pasaraya, maka ramailah mendermakan wang sambil memberikan senyuman kepada lelaki yang membawa tabung tersebut. hari mulai petang dan lelaki tersebut memasukkan ketiga-tiga tabung berisi wang kedalam peti di ruangan belakang pickup truck tadi dan peti hitam tersebut ditutup.
[scene bertukar]
kelihatan pickup truck tersebut menyusuri jalan berpasir tidak berturap pada waktu senja. beberapa ketika kemudian kenderaan itu di bawa masuk ke sebuah gudang dan beberapa lelaki berbangsa arab palastine sedang menunggu. apabila peti tersebut di buka, kelihatan beberapa senapang AK-47 di letakkan diatas ribuan longgokan peluru jenis "caliber 7.62mm winchester" memenuhi peti tersebut. 
[scene di fokus dari pandangan atas peti]
kelihatan tangan beberapa tangan mengambil kesemua senapang di dalam peti, beberapa orang bersuara dengan penuh semangat. 
[scene digelapkan, tiada volume lalu dipampang tulisan arab dengan tompokan darah]
-iklan tamat- 

daripada imaginasi anda tadi cuba dapatkan maksud tersirat di sebalik iklan ini. kempen ini sebenarnya adalah untuk membantu rakyat palestin dan menyelamatkan Masjid Al-aqsa. tetapi iklan keluaran arab ini membantutkan segalanya kerana dianggap akan menaja keganasan atas menaja puak hamas. terlalu terpengaruh dengan propaganda Amerika menentang keganasan. sedangkan saudara sesama islam dibiarkan ditindas dengan sewenang-wenangnya. sad isn't it?

Tuesday, February 22, 2011

Mabuk Dalam Bas

Suatu malam seorang lelaki yang sedang mabuk naik bas dan duduk di sebelahnya seorang nenek. Si nenek memandangnya dari atas ke bawah, lalu berkata,

"Kamu tahu tak, kamu akan ke neraka!"

Lelaki mabuk itu melompat terperanjat dan berteriak, 


"Berhenti!. Salah naik bas."

Monday, February 21, 2011

Jubail Episode XXVI: Spring Wing Things

"Catch and try it" kata seorang rakan Eric sambil malambung sesuatu ke arahnya.
Eric menangkapnya dengan kedua-dua tapak tangannya, rupa-rupanya sebiji buah strawberry yang agak besar saiznya. eric cuba merasai buah tersebut. tidak masam dan tidak terlalu manis.
(setelah di alih bahasa)
"that's the strawberry grown here in fanateer"
"fanateer?" tanya eric kehairanan

"ya, bila musim sejuk bermula, akan ada lori jual pokok strawberry di fanateer, bila pertengahan musim sejuk strawberry ini akan mula berbuah hingga ke hujung musim sejuk".

"ooo" kata eric sambil mengunyah strawberry tersebut.

"apabila musim panas, kebanyakan pokok strawberry akan mati, tapi pokok strawberry yang ditanam dalam pasu tidak mati kerana pada musim panas kami memindahkannya ke dalam rumah (air cond)" tambah rakannya lagi

baru la eric terfikir patutlah kalau pergi pasaraya banyak je jual strawberry. rakan eric ni sudah 13 tahun tak keluar lunch di cafeteria sejak terkena hypertension (darah tinggi). waktu lunch dia akan makan buah-buahan dan sayur-sayuran, contoh menu harian dalam pejabat ialah apple, orange, anggur dan carrot. ingatkan diet ke apa, tapi mengikut katanya yang turut mengambil pil hypertension, jika lunch seperti orang lain, maka berat badannya akan bertambah kerana hasil tindakbalas pil tersebut. (ini apa yang dia kata) 

Pada awal musim winter, ada sumber mengatakan bahawa pada musim sejuk, suhu boleh mencapai hingga 0 darjah tetapi nampaknya sumber itu tidak tepat. mungkin hanya di sesetengah tempat sahaja yang boleh mencapai suhu tersebut, apabila berlakunya hujan batu di beberapa daerah seperti di al-baha dan beberapa kawasan berhampiran riyadh tetapi bukan di jubail.

Beberapa hari yang lalu, sekali lagi ribut pasir melanda cuma pada skala yang agak minimum. mungkin ribut pasir ini menandakan telah masuk pun musim bunga atau 'spring season'. suhu di dalam rumah yang sebelum ini fluctuate antara 19C ke 22C telah meningkat ke 24C mengikut termometer di dalam rumah Eric. Eric juga sudah meninggalkan winter jacketnya dan mula memakai jaket biasa. Suhu di sini berlainan dengan makkah dan Dahran kerana suhu disana boleh dikatakan just nice.

Musim bunga, inilah musim dimana beberapa jenis serangga mula membiak. sebagai contoh, selepas musim hujan beberapa minggu yang lalu telah melengkapkan proses metamorphosis bagi pepatung (dragonfly) dan beberapa serangga lain yang memerlukan lopak air untuk bertelur. jadi apabila musim bunga, banyaklah pepatung berterbangan di tanah lapang. tidak kurang juga dengan beberapa species nyamuk dan yang tidak memerlukan air untuk membiak seperti lalat. (oh! jurnal national geographic ke ni?)

bagaimana pula dengan pokok yang hampir mati tetapi hidup kembali setelah di siram air dalam beberapa episode lepas? eric sendiri pun tak tahu kerana sudah hampir sebulan berpindah office. di dalam office sekarang pokok species yang sama telah melata hingga ke siling. sayang sekali kerana pokok ini bukan dari jenis yang mengeluarkan bunga. spring dengan winter nampak lebih kurang je, cuma rumput je kelihatan lebih hijau dari biasa.







Sunday, February 20, 2011

Call Cost From Hell

 Mahathir, Queen Elizabeth, and Vladimir Putin all die and go to hell.
 
 While there, they spy a red phone and ask what the phone is for. The Devil tells them it is for calling back to Earth.
 
 Putin asks to call Russia and talks for 5 minutes. When he is done, the Devil tells him that the cost is a million dollars, so Putin writes him a check.
 
 Next Queen Elizabeth calls England and talks for 30 minutes. When she is done, the Devil tells her that the cost is $6m, so she writes him a check, too.
 
 Finally Mahathir gets his turn, and being his usual loquacious self, talks for 4 hours. When he is finished the Devil informs him that the cost is $5.
 
 When Putin hears this, he goes ballistic and asks the Devil how come Mahathir got to call Malaysia so cheaply.
 
 The Devil smiles and replies: "Since Najib took over, the country has gone to hell, so it's a local call."



source krmj

Saturday, February 19, 2011

A Picture Worth a Thousand Words

cuba tengok gambar di bawah


gile tak bleh tahan gelak tengok gambar ni, asyik nak tergelak je memikirkan motif sebenar dua ekor kucing bercintan-cintun depan pintu gol, sambil tengok muka penjaga gol yang tengah marah-marah di dalam perlawanan bola sepak. 

Friday, February 18, 2011

Jubail Episode XXV: Stucked

Episode lepas Eric telah pergi ke Makkah dan meninggalkan keretanya di hadapan kedai kebab berdekatan dengan Dakwah center. keretanya di tinggalkan tiga hari tiga malam di situ. tiada apa yang pelik berlaku disitu. cuma eric perasan minggu sebelumnya keretanya pelu dihidupkan dua kali setiap pagi sebelum pergi kerja. disangkakan susah dihidupkan kerana suhu luaran yang amat sejuk, yang menyebabkan kereta terpaksa dihidupkan dua kali. 

apabila bas tiba di dakwah center, eric menghidupkan enjin kereta dan memanaskan enjin sementara. selepas memasukkan bag dan air zam-zam kedalam kereta, eric terus pulang kerumah dan tidak keluar kemana-mana pada siang hari kerana terlalu letih travelling. 

pada malam itu eric terpaksa keluar untuk membeli barangan dapur di Panda market berhampiran dengan rumahnya. oleh kerana keluar sekejap sahaja eric tidak membawa handsetnya. Apabila tiba di panda, kelihatan tempat parking agak penuh. oleh kerana kekurangan tempat parking pada masa itu, eric cuma meletakkan keretanya di satu petak kosong berhampiran dengan jalan utama dengan reverse parking. setelah selesai membeli barangan keperluan, eric bercadang untuk pergi ke laundry untuk menghantar jubah yang di pakai selepas menunaikan umrah tempoh hari. 


enjin kereta cuba dihidupkan tetapi cahaya biru dashboard berkelip. Eric kehairanan kerana tidak pernah berlaku sedemikian sebelum ini. dia mencuba untuk menghidupkan beberapa kali tetapi cubaannya tetap gagal, malahan semakin lama lampu dashboard sudah tidak berkelip mahupun menyala. 


Eric keluar dari keretanya dan membuka bonet. kelihatan garam keputihan melitupi salah satu terminal battery keretanya. eric cuba membersihkan terminal tersebut dan cuba menghidupkan kembali enjin tetapi hampa. kali ini tiada bunyi 'crank' lansung. jam sudah menunjukkan pukul 9 malam dan tempat meletak kenderaan mula lengang. oleh kerana eric tidak membawa telefon tiada siapa yang dapat di hubungi untuk mendapatkan jumper wire.


sebuah kereta yang dipandu oleh pemuda arab parking di sebelah kiri kereta eric. 
"Do you have a jumper wire?" tanya Eric
kelihatan arab tersebut kebingungan untuk menjawab, nampaknya arab tersebut tidak memahami bahasa inggeris. entah mengapa arab tersebut lansung tidak keluar dari keretanya dan termanggu-mangu seketika. selepas hampir lima minit begitu, arab tersebut beredar dari situ. eric agak confuse dengan gelagat arab tersebut.


tiba-tiba datang sebuah pacuan empat roda parking di sebelah kanan kereta eric. warga malaysia rupanya, Hadli dan isterinya keluar dari kereta tersebut.


"assalamualaikum"
"waalaikummussalam"
"ada masalah ke?" Tanya Hadli
"tu lah, tak tau apa masalah tak boleh nak start" jawab eric


kemudian datang satu lagi pasangan malaysia, geng-geng isteri berbual sesama mereka manakala kaum suami mengadap bonet kereta eric. eric terfikir kereta hondanya di malaysia pun dia simpan jumper wire, sepatutnya disini pun dia patut menyediakan jumper wire bak kata orang sediakan payung sebelum hujan. 


"hai kereta 'baru' ada problem ke?" sapa khairuldin
sebenarnya bukan kereta baru, nampak je baru berkilat sebab baru di basuh petang tadi.
"kita ni tak tau sangat pasal kereta tapi boleh la tengok-tengok kalau boleh tolong. cuba start"
 eric cuba menghidupkan kembali enjin, tiada bunyi crank pun.
"ohh bateri kong la ni" 
kedua-dua mereka cuba menelefon rakan yang di ketahui mempunyai jumper wire, tetapi salah seorang yang mempunyai jumper wire berada agak dengan kawasan tersebut.
"aku cuba pergi kedai tayar kat depan kejap cuba pinjam kalau ada" kata Hadli lagi


kemudian datang satu lagi pasangan malaysia yang juga membeli belah pada masa sama eric membeli barangan keperluan di tempat tersebut sebelumnya. mereka sanggup datang kembali pasaraya tersebut setelah balik kerumah meninggalkan anak mereka di rumah. kemudian datang lagi satu family malaysia, jadi port orang malaysia berborak la plak beberapa meter dibelakang kereta eric.


tiba-tiba sebuah kereta grand marquis berhenti yang dipandu oleh seorang arab berhenti di hadapan eric. power window sebelah kanannya diturunkan.
"need connection?" tanya arab tersebut
"yes, I need a jumper wire to start my car"
pak arab tersebut meletakkan keretanya berdepan dengan kereta eric dan mengeluarkan jumper wire dan membuat sambungan antara bateri keretanya dengan bateri kereta eric dan menekan pedal accelerator keretanya.
"ok start the car" kata pak arab tersebut.
lalu eric cuba menghidupkan enjin keretanya dan ternyata berjaya menghidupkannya.


apabila enjin berjaya dihidupkan, pak arab tersebut terus menyimpan jumper wirenya dan terus masuk ke keretanya. sebelum beliau berlalu eric berterima kasih kepada arab tersebut.
"jazaakallah hukhairan" kata eric sambil memberikan senyuman
"hayaakallah"
"maassalaamah"



pada masa yang sama, Hadli baru kembali dari kedai tayar. Oleh kerana masa cuma tinggal setengah jam sebelum pukul 10 eric cepat-cepat meminta diri dari warga malaysia yang berada di situ kerana perlu ke bengkel kereta untuk menukar bateri kereta segera atau bakal menghadapi masalah untuk pergi kerja keesokan harinya. setelah tiba di bengkel yang biasa di kunjunginya eric menukarkan bateri baru berjenama sama seperti yang dipakai pada keretanya sebelum itu (AC Delco: US made, tiada jenama yang biasa dipakai di malaysia yang tahan lama seperti Century). Eric membayar SR220 kepada tauke arab dan terus pulang kerumah kerana sudah keletihan.


Eric: terima kasih banyak-banyak kepada rakan-rakan dengan bantuan yang di berikan pada malam itu. semoga Allah memurahkan rezeki semua. 

Tuesday, February 15, 2011

Jubail Episode XXIV: Umrah III

clock tower siap time musim haji kot
Siang berganti malam, malam berganti siang, hari berganti hari, minggu berganti minggu, bulan berganti bulan, musim berganti musim. hari demi hari, tanpa sedar telah masuk bulan February. 

Kali terakhir Eric pergi ke kota Makkah adalah seminggu sebelum puasa tahun lalu. Ini ialah kali pertama bagi eric untuk pergi ke Makkah dengan menaiki bas. tiga kali pergi menunaikan umrah, dengan tiga pengangkutan yang berlainan. ramai yang mendakwa menaiki bas adalah teruk dan sebagainya. tapi berlainan bagi pendapat Eric, mungkin kerana orang lain pergi tak kena dengan caranya. cuma sebelum bas bertolak penumpang menjadi agak 'rushing' kerana terpaksa pulang dari kerja sejam lebih awal.

Eric lansung tidak merancang untuk mengerjakan umrah pada minggu itu kerana tiket penerbangan ke Makkah pada minggu itu telah sold out berikutan cuti persekolah selama seminggu di Saudi dan negara-negara yang sewaktu dengannya. semuanya bermula apabila satu family malaysia yang bekerja di Petrokemya, membeli tiket bas untuk mengerjakan umrah pada hujung minggu tersebut dan mengajak wife eric untuk turut serta, pada mulanya eric tidak mahu kerana selalu terdengar khabar angin yang memburuk-burukkan perjalanan dengan bas. tetapi akhirnya akur kerana memikirkan telah lama tidak mengunjungi Masjidil Haram dan beibadah di sana.

beberapa hari setelah membeli tiket berharga SR70 seorang, kelab rakyat malaysia Jubail (krmj) membuat program umrah untuk ahli kelab pada minggu berikutnya. agak frust juga perasaan eric kerana tersasar seminggu lebih awal dari mengikuti program Umrah krmj. oleh kerana ramai staff di pejabat eric juga bercuti, eric meneruskan niat murninya itu (ayat... baeekk punye haha). hari yang ditunggu-tunggu pun tiba, pagi rabu itu terkena buat assignment SAP yang baru tetapi Eric menyiapkan laporan bulanan penyelenggaraan untuk semua plant dalam masa separuh hari sahaja tetapi meng-email laporan tersebut beberapa minit sebelum pulang (taktik). tetapi sebelum pulang eric perlu meminta kebenaran daripada pengganti manager (manager cuti). last-last minute tak jumpa kemana hilang orangnya. officemate eric pun turut membantu mencari, rupa-rupanya sedang 'melabur' dalam 'bank' dan kebenaran diberi ketika beliau masih di dalam 'bank'.

Eric bergegas pulang tepat jam 3petang. sesampai dirumah Eric terus mandi sunat Musafir, solat asar, solat sunat musafir dan terus memandu menuju ke dakwah center. di dakwah center terdapat berbelas bas sedang menunggu penumpang untuk ke Makkah. 

logo deutchland
eric meletakkan keretanya dihadapan kedai kebab berhampiran dengan Dakwah center dan mencari bas yang patut di naiki. penjual tiket menunjukkan bas bewarna kuning dengan logo burung seperti logo kelab bolesepak germany. kebanyakan bas express di saudi menggunakan bas terpakai import dari jerman. tetapi nama syarikat pengangkutan jerman pun lansung tidak ditukar, nama bas yang eric naiki, eric sendiri pun tak tau nak sebut yang pasti ada perkataan auto. manakala yang biasa dilihat adalah yang bernama Kluten-reisen. 

pada pukul 4:10 pemuda arab pemandu bas mula meninggalkan kawasan dakwah center. selepas perjalanan sejauh 200km, bas berhenti. driver mengumumkan dalam bahasa arab.
"bas berhenti selama 35minit untuk solat maghrib dan isya' ".
Oleh kerana bas-bas yang lain juga berhenti di hentian yang sama, keadaan tempat untuk berwudu' dan bersolat dipenuhi dengan penumpang bas hingga ada yang terpaksa bersolat dilantai luar masjid.


tepat 35minit selepas itu pemandu terus menekan hon supaya semua penumpang kembali ke bas supaya perjalanan diteruskan. ramai penumpang yang kembali agak lewat kerana tidak cam bas mana satu yang mereka naik, lantaran kena marah dengan driver bas. pemandu bas agak garang dan tegas , so no play-play!


perjalanan diteruskan selama hampir 4 jam, kebanyakan penumpang lain tidur, tetapi entah mengapa eric tidak dapat tidur lena. apabila tiba di hentian riyadh bas berhenti selama 20minit untuk berehat seketika, minum dan ke tandas. perjalanan di sambung kembali dan eric masih lagi belum dapat tidur hingga tiba di miqat. dan eric menyedari pemandu bas ini adalah seorang yang agak laju. jadi tidak perlu risau untuk masuk kerja tepat pada masanya dua hari kemudian.


"bas berhenti selama 45minit untuk solat subuh, dan berihram" kata pemandu lagi dalam bahasa arab.


eric mengambil kain ihram dan bersedia untuk mandi, tetapi malangnya terlampau ramai yang beratur untuk mandi. cuaca pula teramat sejuk walaupun eric memakai winter jacket. semasa menunggu giliran, wifenya menelefon kerana terdapat bilik sewaan untuk mandi (dengan water heater) dan berihram. tiada gunanya berebut bilik mandi jika terdapat bilik sewa sedemikian, lebih mudah untuk keluarga berihram. harga bilik sewaan cuma 30riyal. 


setelah selesai berihram dan bersolat, mereka menyimpan pakaian yang dipakai kedalam bag di ruang simpanan bag. didalam bas semua lelaki berpakaian ihram termasuklah driver bas. bas terpaksa menangguh perjalanan kerana terdapat beberapa penumpang yang agak lewat berihram kerana menunggu giliran. 


Malam jumaat- jemaah bertambah
fajar mila menyinsing apabila bas meneruskan perjalanan, kelihatan beberapa ekor unta di tepi jalan dan berpuluh puluh unta di dalam setiap kandang di tepi jalan menuju ke kota makkah. beberapa penumpang melafazkan talbiyah didalam bas, perasaan terasa sayu kerana sekali lagi berpeluang menjadi tetamu Allah. bas tiba di kota Makkah pada 8:45 pagi, dua family malaysia check in di hotel Holy Days yang tidak berapa jauh dari baabu'ssalam (pintu masuk ke masjidil haram yang lebih afdal). harga bilik tak sampai pun 150riyal semalaman. setelah selesai bersarapan dengan bekalan yang di bawa. mereka terus menunaikan Tawaf, sa'e dan bertahalul. pagi itu tidak ramai jemaah asing kecuali jemaah yang bekerja di saudi atau penduduk saudi sendiri yang mengerjakan umrah. mungkin apabila bulan mac jemaah umrah asing akan mula memenuhi kota makkah.



cuaca di kota Makkah amat berbeza sekali berbanding jubail dan tempat-tempat dalam perjalanan, cuacanya adalah dalam kategori 'Just nice'. cuma cahaya matahari agak terang dan menyilaukan. selepas menukar pakaian ihram, lunch dan solat zohor di hadapan Kaabah eric makan di D'saji (foodcourt makanan malaysia), walaupun baru lunch eric dapat menghabiskan nasi lemak kerana nasi lemak itulah paling sedap yang dijumpai setakat ini di saudi, manakala wifenya makan nasi dengan rendang daging.



kali ini eric hanya dapat bersolat dan berdoa beberapa kali di hadapan multazam, tetapi tidak berpeluang untuk solat sunat di dalam hijir Ismail kerana tersilap perkiraan. hajatnya mahu solat sunat didalam hijir ismail selepas solat isya', tetapi semakin ramai yang sampai pada malam jumaat. nak menghampiri hajarul aswad pun amat susah baru 3meter dari hajarul aswad kaki dah kena pijak. berpuluh-puluh orang berebut, berhimpit dan tolak-menolak untuk kucup hajarul aswad.


keesokan harinya selepas bersarapan seperti biasa Eric mengisi air zam zam kedalam tong air untuk dibawa pulang. tawaf wida' terpaksa dilakukan lebih awal kerana bas akan datang pada pukul 2 setelah solat jumaat. dan seperti biasalah air mata tidak dapat di tahan apabila membaca doa selepas solat sunat tawaf wida'.  


bas bertolak pulang pada pukul 2petang, eric masih lagi mengalami masalah untuk tidur di dalam bas. perjalanan berbelas jam melebihi 1200km terasa begitu sekejap kerana eric mamai di dalam bas. eric berharap next time beliau akan mengambil cuti yang agak lama untuk spend berhari-hari di makkah. 



Sunday, February 13, 2011

Bukti Bergambar Ketagihan Social Network

gambar-gambar berikut adalah gambar bukti seseorang itu menghadapi masalah ketagihan social network.
  • ber'facebook' sampai lewat malam hatta tertido depan komputer/laptop sampai pagi
"zzz naper la aku rasa bantal malam ni lain macam je zzz"


  • Termenung depan screen sambil baca status dan tengok gambar member / balak / awek walaupun tengah lapar.

"lapar peghuk wehh, ado pulok gambar 
ikang bakar dalang album nih"
  • Lansung tak check E-mail kerana terlampau asyik komen status orang hingga inbox penuh

"huk aloh, banjir pulok doh inbox kawe"



  • Berebut PC kerana mahu login cepat, kerana takut terlepas timing online games seperti farmville, bermacam ville @ wars dan sebagainya.

"hang sabaq dulu, toksah la mai terkam gini, ketegak betoi!"
"ah, hang pun dua kali lima!"

  • Jika tiada komputer sendiri sanggup menunggu sehingga cybercafe buka

"dah bukak blackout pulak... jangan
gatai nak amik tempat aku"

  • Jika tertinggal beberapa hari anda sanggup scroll baca semua status dan click older post sampai habis


"pakai touchpad aje la,
kang tersilap makan wireless mouse lak"



  • Shoot gambar control ensem, control cun dan control macho bersama rakan untuk di upload dan tag.

"kontrol... kontrol... 
nanti upload dalam FB"
  • Apa pun aktiviti yang anda buat mesti nak tengok screen, kalau boleh nak mandi pun depan screen.
"mandi kucing depan ni pun jadilah..."
  • Walaupun mata dah berat bagaikan berkampit-kampit beras kat kelopak mata korang, sanggup lagi menaip status 
"mana ilang huruf Z lak ni? mata dah tak tahan dah ni"

Kalau korang mengalami sebahagian simptom-simptom di atas, sah! korang dah menjadi sebahagian dari statistik social network addict! malangnya dunia sekarang masih belum ada pusat pemulihan untuk ketagihan macam ni... kwang.. kwang.. kwang... hihihi...

Tuesday, February 08, 2011

Cubaan Seekor kucing







just want to share this picture, 
"biar putih tulang, jangan putih mater,eyarghh!!" 

Sunday, February 06, 2011

Tips Akhirat untuk Blogger dan Facebooker

Diterbitkan pada 18 January 2011

Menumpang dunia ciptaan Tuhan seumpama persediaan menuju ke alam kehidupan akhirat yang kekal abadi. Maka landasan hidup di dunia kini harus diserasikan dengan kehendak ‘tuan’ yang menciptakan dunia ini, iaitu Allah SWT.

Firman Allah Allah (al-Quran surah al-Ankabut ayat 57)

Bermaksud: “Tiap-tiap diri (sudah tetap) akan merasai mati, kemudian kamu akan dikembalikan kepada Kami (untuk menerima balasan).”

Justeru setiap daripada kita harus ingat apa sahaja yang kita buat di dunia ini, natijahnya tidak putus setakat dunia sahaja, tetapi akan dibawa ke akhirat. Maka sesuatu yang kita buat itu hendaklah serupa dengan apa yang Tuhan suruh dan tidak bersifat menderhaka kepada ‘tuan dunia ini’ (Allah SWT).

Firman Allah (al-Quran surah al-Mulk ayat 2)

Bermaksud: “Yang menjadikan mati dan hidup, supaya Dia menguji kamu, siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya. Dan Dia Maha perkasa lagi Maha Pengampun.”

Namun berapa ramai kalangan kita mengingati, bahawa kehidupan ini dan kematian kelak sebagai ujian yang perlu kita lulus sebelum kita berdepan dengan Allah di akhirat? Persoalan ini adalah asas kehidupan manusia. Ia perlu dijadikan prinsip kita sepanjang hidup di dunia ini. Walaupun kita sekarang berdepan dengan segala macam perkembangan baru, termasuk bidang kemajuan maklumat seperti yang kita alami sekarang. Hakikat inilah, dunia blog dan facebook atau apa-apa nama lagi yang menjadi landasan penyebaran maklumat alam siber, kita harus serasikan dengan prinsip hidup berteraskan kehendak Allah.

Oleh kerana itu, tugas blogger dan facebooker sama juga tugas wartawan, penulis dan guru, iaitu mendidik dan membentuk pemikiran ummah. Tugas mendidik dan membentuk pemikiran ummah ini merupakan tugas yang dilakukan oleh Nabi Muhammad SAW. Maka sesiapa yang menyambung tugas nabi, insya-Allah ia mendapat pahala yang besar di sisi Allah SWt.

Suatu peringatan

Seseorang blogger dan facebooker itu janganlah salah gunakan atas kepakaran ilmu yang kita ada. Seumpama budak yang baru pandai naik basikal. Ke mana sahaja mahu naik basikal, termasuk ke tempat yang tak munasabah berbasikal, atau ke tempat yang tak sepatut berbasikal dia juga akan berbasikal. Maka atas sifat menggunakan ilmu yang kita ada menerusi hujung jari, gunalah hujung jari itu dengan hikmah. Tidaklah kita nak tulis apa saja sehingga menyentuh sentimen yang memudharatkan orang lain. Maknanya kita tak boleh ikut sedap kita sahaja. Tanyalah hati dulu sebelum menulis. Ingatlah, apa yang kita tulis itu bakal menjadi saksi di akhirat kelak: “berdepan dengan kematian, maka di sana kita akan dinilai di hadapan Allah mengenai apa yang kita tulis itu.”

Justeru itu perbetulkan perjalanan kita, cara perbetul itu sebagaimana panduan daripada firman Allah SWT (al-Quran surah al-Fatihah ayat 6-7):

Bermaksud: “Tunjukilah kami jalan yang lurus. Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat.”

Ini bermakna, apa yang perlu kita amalkan ialah kita kena sentiasa melakukan kebaikan (menulis apa-apa isu) dengan cetusan hati, “Ya Allah, pimpinlah kami agar sentiasa mengikut jalan yang betul, iaitu jalan yang engkau kurniakan nikmat––syurga.”

Ini suatu tuntutan untuk kita semua, atas tujuan kita dijadikan Allah sebagai penyampai dakwah Islamiah, maka harapan saya berpeganglah kepada amanah Allah agar kita semua ini, blogger dan facebooker dapat berkerjasama menyebar Islam demi kebaikan ummah.


Hotel Grand Seasons, Kuala Lumpur
10 Safar 1432 H | 15 Januari 2011 .
Amanat dari Tuan Guru Dato' Haji Nik Abdul Aziz

Drinking is Injurious to Health 'n Wealth

Three men were drunk and they stopped a taxi.
The taxi driver figured that they were not in their minds…so, he just switched
on the engine and switched it off and told them : “we have arrived”

The first man gave him money.
The second one thanked him.
But the third one….he slapped the taxi driver.
The taxi driver was stunned because he was hoping that none of them must
have had realized that the car dint move an inch.
So, he asked the third man :
what was that for?”


the third man replied : “control your speed from next time onwards……you almost killed us!

Wednesday, February 02, 2011

Jubail Episode XXIII: Jalan-Jalan Cari Rumah

At last... blog ni mungkin blog tertunda yang terakhir sejak sekian lama di peram dalam drafting. semua kisah dalam blog kali ini berlaku dalam bulan disember 2010. pada masa itu eric masih lagi tinggal di al-ahjam. di situ dahlah nak parking kereta pun susah, kena lak naik tangga sampai tingkat tiga kerana bangunan itu tidak mempunyai lift. mula la wifenya mumbling. kena lak owner building tu bertukar tangan. talian internet di potong lebih seminggu sebelum pertukaran owner. bila internet tiada, mula la eric tak senang duduk, walaupun masih boleh memakai broadband. 

Pada mulanya eric berbincang dengan owner baru untuk berpindah ke tingkat satu, tetapi dari percakapan, nampaknya kata-kata owner ni tak boleh dipakai atau hanya janji kosong. janji India memang jauh beza dengan janji arab yang jenis amanah. janji owner baru itu sentiasa ada perkataan 'if available' (jika ada yang kosong). because of this uncertainty eric bercadang untuk berpindah sahaja. malah seorang jiran dari negara sama dengan owner baru (india) yang asyik men'cucuk' owner setiap hari untuk potong line pertukaran rumah eric manguatkan lagi keyakinan eric untuk berpindah.

Pada masa itu juga Eric terpaksa di tukarkan ke shift malam, jadi selamat ke nak tinggal wife malam-malam bila Eric keluar bekerja pada malam hari? bila memikirkan keselamatan, eric berfikir untuk  mencari kawasan yang lebih tenang dan berhampiran dengan ramai member malaysia. oleh kerana pertukaran dari shift siang ke shift malam eric mempunyai masa 24jam untuk mencari apartment baru. jadi eric mencari kediaman berhampiran dengan area 'water tank' kerana disinilah ramai warga Malaysia tinggal. daripada harga service apartment yang di survey semuanya agak mahal dan mencecah lebih dari 3000riyal sebulan. apabila hari hampir petang cuma tinggal beberapa jam sebelum shift malam bermula, cuma tinggal satu sahaja tempat yang belum ditanya, apabila di tanya, rupa-rupanya itu adalah agent hartanah untuk kawasan water tank. 

Eric cuba bertanya sewa rumah untuk kawasan berkenaan. harga untuk rumah satu bilik cuma 12 ribu setahun, manakala untuk dua bilik pula kurang dari dua ribu sebulan. apabila mendengar harga yang jauh lebih murah dari harga service apartment mungkin menyewa rumah lebih baik dari tinggal di service apartment. 


petang itu pekerja suruhan agen hartanah itu membawa eric untuk melihat rumah satu bilik berkenaan. lokasinya agak strategik, betul-betul berhadapan dengan pasaraya panda water tank. cuma berada di tingkat dua, eric betul-betul berkenan dengan rumah tersebut tetapi wifenya tidak begitu. mungkin rumah itu sesuai untuk encik J untuk selama enam bulan sebelum membawa familynya ke saudi mungkin dibulan julai 2011.

maka ditunjuk pula rumah dua bilik tetapi di kawasan berhampiran national dispensary. mereka berdua tidak berapa suka dengan rumah dua bilik tersebut. lalu kembali ke pejabat hartanah. eric akan di bawa kerumah seterusnya keesokan hari. lalu eric pun pulang untuk bersiap ke tempat kerja. 

malam pertama bekerja di shift malam agak berlainan. suhu persekitaran amat sejuk, terutama selepas tengah malam. keadaan menjadi amat sejuk apabila terpaksa berada di menara area 82 untuk eddy current test. eric tidak menghadapi masalah untuk berurusan dengan contractor dari Germany. mereka semua jauh lebih professional berbanding dengan contractor india, malah lebih baik dari pekerja arab sadaf sendiri. 


pekerja sadaf shif malam semuanya berbangsa arab kecuali eric seorang sahaja. malahan, kebanyakan arab yang bekerja malam amat 'tidak mesra alam'. leader pun asyik tengok eric semacam je. kalau kat Malaysia orang macam leader shif malam ni, dah lama eric kenakan, nasib baik kat Saudi. kalau jumpa kat malaysia, bila eric dah berhenti dari kerja di Saudi, mamat ni memang eric nak 'bagi' cukup-cukup. Bak dialog dalam cerita P.ramlee masam-masam manis 
"Hang tunjuk act no! nanti kalau hang pi kat alor staq dengan kepala hang aku putaq"

ops.. tertukaq cerita, keesokan harinya eric berjumpa lagi dengan ejen hartanah semalam, kali ini eric meminta rumah dua bilik di kawasan water tank. malangnya, Tayyib (ejen) mengatakan semua dah berpenghuni. lalu beliau cuba membantu lalu menelefon rakannya, eric bernasib baik kerana terdapat satu rumah yang baru sahaja kosong dua minggu sebelumnya. apabila melihat rumah tersebut, mereka berdua setuju untuk menyewa rumah tersebut. lalu eric membayar SR500 sebagai deposit.


malam berikutnya apabila eric tidak lagi bekerja dalam shift, eric peri berjumpa dengan tuan rumah sebenar di pejabat al-ajmi real estate.
'you want to pay six month or one year' tanya orang sudan disitu
'for the time being, I pay six month first' balas eric
'yes, all Malaysian there pay six months' kata tuan rumah lagi




lalu tuan rumh menekan calculator besar dihadapannya dan menunjukkan nilai yang harus dibayar. lalu eric mengeluarkan beberapa belas ribu termasuk, bayaran perjanjian, deposit utility dan insurance. 


"you want to rent by gregorian calendar or islamic calendar?"
" I would prefer the gregorian calendar" jawab eric
"Okay, your rent date will be on first of january 2011, but tomorrow you can already get in the house, I give you six day free, you can get the key tomorrow night because I need to fix the kitchen exhaust fan first, the fan was too noisy" kata tuan rumah tersenyum

"jazaakallah hu khairan" kata eric sambil bersalam

"Hayaakallah"
"ma'assalaamah" kata eric lagi lalu berlalu keluar
"wassalaamualaik"


keesokan harinya eric dan wifenya mula memindahkan barangan ke rumah baru mereka kerana sudah tidak sabar untuk keluar dari rumah yang mereka duduki pada masa itu. mereka akan berjiran dengan tiga lagi family dari Malaysia. first thing first, eric membeli tilam spring queen size supaya mereka boleh tidur di rumah tersebut keesokan harinya. hello new home!

Tuesday, February 01, 2011

Kebangkitan Rakyat Mesir: Saat Sekutu Israel Dijatuhkan Allah

Mesir dikenali bukan kerana piramidnya. Ini kerana binaan yang menakjubkan bukan sahaja wujud di Mesir, tetapi juga di Indonesia dengan Candi Borobudur, di China dengan Tembok Besar, Patung Zues di Olimpia, Greek dan banyak lagi binaan-binaan lain di seluruh dunia. Bukanlah kemuliaan dan kehebatan Mesir di kehebatan binaan piramidnya yang lebih merupakan lambang kezaliman penguasa terdahulu terhadap rakyatnya di zaman tersebut.
Sesungguhnya kehebatan Mesir ialah kerana Universiti al-Azhar yang diasaskan pada tahun 970M. Itulah hebatnya Mesir. Bumi anbiya’ yang dipilih Allah SWT untuk menjadi tuan rumah kepada universiti tertua di dunia ini telah melahirkan generasi ulama terbilang yang bertebaran menyebarkan ilmu ke serata dunia. Atas kemuliaan ini, pemimpin Mesir sewajarnya terdiri daripada mereka yang mempunyai komitmen dengan Islam.
Sayangnya, Mesir hari ini ditadbir oleh rejim diktator yang sedikitpun tidak mencerminkan kemuliaan Universiti al-Azhar. Lihatlah bagaimana Syed Qutb telah dibunuh dengan kejam hanya kerana menulis kitab Maalim fit Tariqdan tafsir Fil Zilal al-Quran. Sekalipun dibunuh atas tuduhan memberontak, beliau tetap dipuji oleh ulama-ulama terkemudian seperti Syeikh Mutawalli Sya’rawi dan Dr. Zaghloul Najjar. Kedua-dua ulama ini setiap kali menyebut nama Syed Qutb pasti akan diikuti dengan rahimahullah rahmatan wasiatan (semoga Allah merahmatinya dengan rahmat yang luas).
Kezaliman rejim Hosni Mubarak di Mesir terbukti dengan kemenangan besarnya yang dicemari dengan penyelewengan besar-besaran setiap kali diadakan pilihanraya. Kemenangannya yang mencapai 99% merupakan hasil demokrasi tempang dan cacat. Di dalam masa yang sama, rejim inilah yang menangkap ribuan pimpinan Ikhwanul Muslimin bagi menghalang mereka bertanding di dalam pilihanraya. Jika benar Hosni Mubarak menang besar di dalam pilihanraya dengan sokongan rakyat, dari mana datangnya penunjuk perasaan yang berjumlah ratusan ribu pada hari ini?
Rejim inilah juga yang menghulurkan tangan persahabatan dengan Israel pada saat Israel dikutuk di seluruh dunia kerana menzalimi rakyat Palestin. Mereka menidakkan fatwa yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Fatwa al-Azhar pada 18 Jamadil Awwal 1375H bersamaan 2 Januari 1956M yang mengharamkan sebarang bentuk kerjasama dengan negara haram Israel. Di antara mereka yang bersidang pada hari itu ialah Syaikh Isa Manun, Dekan Fakulti Syariah dari Mazhab Syafi'i, Syaikh Mahmoud Shaltout, dari Mazhab Hanafi, Sheikh Mohamed Thaneikhi, Pengarah Badan Dakwah dan Bimbingan Keagamaan, dari mazhab Maliki, Syaikh Muhammad Abdul Lathif As-Subki, Pengarah Penyelidikan Universiti Al-Azhar dari mazhab Hanbali dan Syaikh Zakaria Al-Birri, Bahagian Jawatankuasa Fatwa.
Sesungguhnya tangan Hosni Mubarak ialah tangan berlumuran dengan darah rakyat Palestin. Kekuasaannya tegak di atas susunan tulang tulang para ulama yang dikorbankan demi untuk memenuhi tuntutan hawa nafsunya. Hari ini, tindakan paling tidak demokratik telah dilaksanakan dengan menutup semua akses internet dan talian telefon semata-mata untuk membendung kebangkitan rakyat.
Dalam hal ini, saya menyetujui pandangan Syeikh Dr Yusuf al-Qaradawi supaya Hosni Mubarak meletakkan jawatan dan akur dengan kehendak rakyat Mesir demi kebaikan rakyat Mesir dan umat Islam keseluruhannya. Semoga Allah SWT akan menaikkan penguasa yang benar-benar berkhidmat untuk rakyat dan Islam khususnya membela nasih umat Islam di tanah yang bersempadan dengan Mesir iaitu Palestin. Padanlah kalau pihak yang kecut perut sekarang ini dengan perkembangan yang berlaku ialah Israel.
 Sekian, wasalam.

Oleh Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat

Credits to Tuan Guru dan Harakah Daily

Eric: Pemimpin-pemimpin kerajaan "parti cap dacing" pula macamana? nampak macam menuju kearah ala-ala hosni mubarak. with the 'wife' of fat lady of malaysia.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

pages