nuffnang

nuffnang LR

Tuesday, May 31, 2011

Tangan Bieber









This time lain sikit. dapat ni daripada splashnews, kalau tanya kaum hawa siapa tak kenal justin bieber. aku pun sebenarnya tak kenal pun dan tak mau kenal. Jadi just want to share just few pictures for die hard fan or some say have crush on him. here goes. tak tau la kenapa nak bubuh gambar ni, anda tengok sendiri dan bak kata nabil "lu pikirlah sendiri"...
heroin
agak-agaknya peminat kenal si heroin ni kot. kalau tak kenal the clue is gomez. 




hawaii

saja je smallsized
the first day readers je yang sempat tengok gambar besar, tapi dah di minimize size sebab gambarnya tak sesuai. maybe gambar ni akan masuk entertainment mag this week, or june 2011. 
ps: speecless, wa cakap lu. peminat, don't get angry with me, get angry with him wahahaha >:) devil
ps2: a bit off track with next episode will be posted soon, stay tune!

Sunday, May 29, 2011

Jalan-Jalan Cari skybridge



Hi dear readers!

Last week, Eric mengikut rombongan ke Ibu kota Saudi iaitu Riyadh. Ok this time I just share some picture of the kingdom tower yang berketinggian lebih kurang 302m yang mempunyai 99tingkat. Bangunan pencakar langit ini juga di kenali sebagai al-Mamlaka tower. for the time being bangunan ini adalah bangunan tertinggi di saudi yang menjadi mercu tanda di Riyadh. 

Antara kegemaran orang arab ialah membina sesuatu yang bakal menjadi nombor satu atau yang pertama di dunia. Al-Mamlaka Tower ini di bina sebagai bangunan berlubang yang tertinggi di dunia. (tetapi telah menjadi ketiga setelah pembinaan bangunan SWFC-Shanghai World Financial Center dan Tuntex Sky tower). Bangunan ini dimiliki oleh Putera Al-Waleed Bin Talal (keluarga Di raja Saudi) yang menempatkan office, Hotel (Four Seasons Hotel Riyadh) dan Shopping Mall. Al-Mamlaka tower juga telah menerima anugerah pemenang bagi rekabentuk 'Best Skyscrapper of the World for Design' pada tahun 2002.
Al-Mamlaka Tower
Night view
Front view
Side View
Center View From Skybridge at 99th Floor
Inside Skybridge view dgn lantai yang melengkung
sebenarnya kamera tidak dibenarkan untuk digunakan di dalam skybridge tapi wa belasah bawa juga! dilarang sebab nak berniaga snap picture pakai DSLR yang pakai tripod dalam gambar di atas. sekali snap 20riyal kot dan dapat gambar size 5R tapi tak bagi softcopy lak tu. 
Shopping Mall at the lower level
Walaubagaimanapun saudi bakal membina sebuah lagi bangunan pencakar langit yang akan didirikan di Jeddah yang pasti membuat Burj Khalifa kelihatan pendek iaitu Jeddah Kingdom tower. Bangunan yang berketinggian 1.6 km!!(1 mile)



Tuesday, May 24, 2011

Episod 38: Umrah V Final Part





Eric tiba di restoran tersebut lebih awal dari biasa, dan hanya enam orang sahaja yang sedang beratur membeli juadah untuk santapan tengahari. Tiba-tiba eric terpandang seseorang yang sedang beratur seperti seseorang yang amat di kenali tetapi eric tidak pasti lalu eric memberanikan diri menegurnya. apabila saling terpandang kedua-duanya tergamam seketika.
"macam mana boleh ada kat sini?" tanya eric
"buat apa kat sini?" eric pula ditanya kembali
"biasalah, datang buat umrah sambil jumpa family kat sini" jawab eric
mereka berbual seketika kerana tidak menyangka setelah sekian lama, ditakdirkan bertemu di tanah suci.

Pada petang tersebut selepas solat asar di masjidil haram, eric sekeluarga sekali lagi bercadang untuk mengerjakan umrah. ayah eric juga mahu pergi bersama, walaupun masih uzur, tetapi pada saat akhir ayahnya terpaksa membatalkan hasrat tersebut selepas turun semula ke lobby  hotel kerana belum betul-betul pulih.

Seperti sebelumnya, masing-masing bercadang untuk mengerjakan umrah bersendirian tetapi daripada lima orang, menjadi 2 berpasangan dan eric sendirian, mak eric bersama chik manakala kaklong dengan isteri eric. eric menyudahkan tawaf agak cepat. azan maghrib dilaungkan semasa eric dalam perjalanan kedua dari marwah ke safa, tetapi eric meneruskan saie sehingga perjalanan ke-empat apabila tiba kembali ke safa iqamat dilaungkan lalu eric berhenti seketika dan menunaikan solat maghrib dibelakang jemaah muslimah di dalam masjid bersama beberapa jemaah muslim yang belum menyelesaikan ibadah saie.

apabila selesai solat maghrib dan selesai perjalanan ke-7, eric menuju ke salah satu tong di bukit marwah untuk bertahallul. kelihatan seorang pakcik tua berbangsa turki sedang memotong kuku dengan menggunakan gunting. apabila melihat eric, sambil tersenyum pakcik tersebut menunjukkan isyarat dia akan menolong mengguntingkan rambut eric. pada mulanya rambut eric di potong sedikit demi sedikit, agaknya kerana rambut eric yang agak panjang tiba-tiba pakcik tersebut naik geram! (6 bulan tak trim rambut)

'Prap'! terkejut eric melihat agak panjang rambut yang di kerat pakcik tersebut walaupun niat sebenar eric memang mahu bercukur selepas selesai ibadah umrahnya yang ketujuh itu. tetapi pakcik tersebut masih tidak puas hati! dipotongnya pula rambut sebelah kanan eric,tetapi agaknya kerana gunting tersebut agak tumpul beberapa helai rambut yang berada di diatas sedikit daripada telinga kanan eric seperti ditarik dan ada beberapa helai yang tercabut ketika rambut digunting. (aduii! sakit beb). eric berundur dengan cepat dari pakcik tersebut yang sedang geram. (biar betul pakcik!)
"enough, I will continue with the barber" kata eric perlahan kepada pakcik tersebut.
pakcik tersebut menunjukkan isyarat dengan gunting di tangannya mahu menggunting lagi rambut eric. lalu eric berkata
"nevermind, thank you" lalu cepat-cepat eric meninggalkan bukit marwah menuju ke kedai gunting yang berada 70m dari masjid
"botak?" tanya tukang gunting arab 
"yes" jawab eric ringkas
"sepuluh riyal" pandai juga arab ni cakap melayu
"ok"
"malizia.. Indonezia?"  (malizia = malaysia)
"malizi"
"ooo.. malizi.."
Tidak sampai 5minit rambut eric yang panjang menjadi licin. sepanjang hidup eric, itulah kali pertama beliau memotong rambut sehingga botak. sebelum keluar eric membayar sepuluh riyal kepada tukang gunting arab tersebut dan berkata "ma'assalaamah" dan cepat-cepat menuju ke hotel untuk mandi dan menukar pakaian lalu bergegas menuju ke masjid untuk solat isya' 


Selepas solat isya' eric pulang ke hotel. eric terpaksa menunggu lift agak lama. lift tersebut agak bermasalah kerana sliding doornya yang kadang-kadang terbuka kembali sebelum tertutup sepenuhnya menyebabkan ramai yang menunggu giliran untuk turun dan naik di hotel tersebut. manakala dua lagi lift sering tersekat di tingkat kedua (dewan makan). ketika mahu memasuki lift, seorang pemuda malaysia yang baru keluar dari lift bersalaman sambil mencium tangan seseorang dibelakang eric dan menyebut "datuk". di dalam hati eric terfikir pemuda tadi bersalaman dengan datuknya kot. eric tidak menoleh tetapi terus memasuki lift diikuti oleh datuk pemuda tadi dan empat jemaah wanita. 


di dalam lift eric terfikir takkanlah pemuda tadi tiap-tiap kali berjumpa datuknya nak bersalaman sambil cium tangan. lalu eric menoleh untuk melihat siapa yang berada di sebelahnya. Oh! Rupanya Tuan Guru Datuk Dr. Haron Din berada di sebelahnya lalu eric pun bersalam dengan beliau.
"tak perasan datuk dibelakang saya tadi" kata eric tersenyum dan datuk turut membalas dengan senyuman, dalam masa yang sama, beliau juga sempat berlawak dengan loghat utara dengan isteri beliau yang berdiri didepan beliau kerana lift yang dari tadi terbuka dan tertutup dengan tidak menentu. selepas beberapa ketika barulah lift tersebut naik ke tingkat  yang dituju.


malam itu eric tidak dapat melelapkan matanya. dia cuba juga untuk pejamkan mata, masa berlalu begitu pantas, hingga jam di tangan eric menunjukkan pukul 1 pagi. eric masih tidak dapat melelapkan matanya, tiba-tiba eric teringat niatnya untuk mengucup hajarul aswad dan bersolat dalam hijir ismail masih belum tercapai. malahan eric akan meninggalkan kota mekah selepas solat zohor keesokan harinya. malam itulah peluang terakhir untuk menunaikan niatnya, kerana pada waktu siang terlalu ramai yang berebut.  Lalu eric mengambil wudu' dan menukar pakaiannya dan terus ke masjid. keadaan dilobby yang biasanya sentiasa penuh, lengang tanpa seorang pun dan begitu sunyi sekali. 


Di dataran Kaabah, eric cuba untuk pergi berhampiran dengan hajarul aswad tetapi tolak menolak berlaku diantara jemaah india dan indonesia. eric membatalkan niatnya itu lalu masuk kedalam hijir ismail dan tidak disangka terus mendapat tempat betul-betul dihadapan kaabah dengan selesa didalam kawasan itu tanpa di tolak sesiapa. selepas selesai solat sunat eric keluar dari kawasan hijir ismail untuk cubaan kedua mengucup hajarul aswad.


kali ini eric cuba mempraktikkan cara yang diterangkan oleh ustaz dalam ceramah tempoh hari, eric menyentuh bucu permulaan rukun yamani dan berdoa "Ya Allah dan malaikat-malaikat yang mendoakan, permudahkanlah bagiku untuk mengucup hajarul aswad, dan tolong freezekan mereka yang dibelakangku walau selama 5 saat." (uii sempat tambah freezekan orang) eric berjalan menuju ke hajarul aswad, dia hanya menunggu dengan tenang 3 meter dari hajarul aswad dan berkali-kali membaca doa yang pernah dihafal iaitu doa permudah bagi perkara yang sukar.


semakin lama arus membawa eric bertambah dekat dengan bingkai hajarul aswad. selepas orang didepannya selesai dan mula bergerak keluar eric menggunakan peluang tersebut dan berjaya mengucup hajarul aswad! pada masa yang sama, seseorang dibelakang eric menolak belakang kepala eric menyebabkan pipi kanannya rapat ke permukaan dalam hajarul aswad. keadaan diam seketika, tiada jeritan, tiada pergerakan dibelakang eric. beberapa saat kemudian orang dibelakang mula bergerak dan kembali bising, barulah eric boleh menggerakkan kepalanya lalu di rapatkan pipi kiri pula.selepas hampir 5 saat pipi kiri rapat di permukaan hajarul aswad sambil mengucup hajarul aswad seseorang dibelakang menarik eric keluar. nasib baiklah hari itu eric tahallul sampai botak, kalau rambut panjang, sah-sah rambut pun diorang tarik.
Suasana malam tersebut
Eric berpuas hati kerana dapat mencapai niatnya tersebut malahan dapat mengucup hajarul aswad lebih lama dari biasa. jubah eric terasa agak lembab mungkin kerana agak lama berada dalam tempat yang sesak. eric mula menjauhi kelompok manusia yang sedang berebut lalu dia duduk bersandar pada dinding dihujung dataran. selepas penatnya mula reda  dan peluhnya kering eric bangun dan beransur keluar dari masjidil haram dan pulang semula ke hotel. jam menunjukkan pukul 2:30 pagi apabila eric tiba dibilik hotel. eric menukar pakaian tidurnya, tatkala membaringkan sahaja badannya eric tertidur keletihan.


keesokan harinya seperti yang dirancang mereka sekeluarga keluar untuk membeli-belah satu kilometer dari pintu masuk 'baabussalaam'. dalam perjalanan mereka sempat bergambar sebagai kenang-kenangan di hadapan masjidil haram. apabila berjalan melepasi baabussalaam, ayah eric duduk seketika kerana keletihan dan masih uzur. Eric mahu menyewa kerusi roda tetapi ayahnya tidak mahu. jadi eric menemankan ayahnya duduk di dataran tersebut sambil mendengar cerita pengalaman ayahnya semasa di madinah dan di mekah. manakala keluarga wanita meneruskan hajat untuk membeli-belah.
(setelah ditranslate dari loghat kelate)
"eric nak pergi ikut shopping pergilah, biar abah balik ke bilik hotel" kata ayah eric
"takpelah kalau nak balik hotel eric temankan" kata eric kerana risau ayahnya tersilap jalan lagi seperti yang diceritakan oleh kaklong eric sebelumnya.


Eric menemankan ayahnya hingga ke bilik hotel. ayah eric berbaring merehatkan badan.
"pukul berapa flight hari ni?"
"pukul lima, tapi lepas zohor kena tawaf wida' dan terus bertolak ke Jeddah airport" kata eric
"takpe lambat lagi, tidurlah dulu" kata ayah eric terbatuk-batuk
eric pun tidur.


Selepas hampir dua jam tertidur, jam menunjukkan pukul 10pagi, eric meminta diri dan pulang kebilik untuk berwudu' kemudian pergi ke masjid untuk solat sunat. apabila keluar dari masjid eric tercari-cari selipar kulit yang baru dibeli tak sampai seminggu, hilang dari tempat yang diletakkan. pada masa yang sama kelihatan dua orang warga india sedang mencuba sandal yang diletak di rak kasut. (hai, buat macam kedai kasut free). nasib baiklah eric tidak membeli sandal Timberland sebelum datang, kalau sandal tu hilang mau tak meraung.


eric meminjam selipar jepun dari seorang turki yang baru masuk kemasjid untuk mengerjakan umrah. eric pulang ke hotel, kelihatan isterinya sudah sampai kebilik dari  membeli-belah.
"masuk kejap je ke masjid, bila keluar balik selipar dah hilang. India tadi siap test selipar macam kedai kasut je" kata eric
"tu selipar sapa?"
"selipar pinjam, mana kedai kasut paling dekat?"
"kat bawah hotel sebelah kanan" 


eric terus keluar ke kedai kasut. membelek-belek selipar jepun di depan kedai, lalu tuan kedai berkata
"go upstairs"
pada mulanya eric sangka memang kedai tu jual kat tangga je, tetapi rupa-rupanya kat atas sikit punya besar dan banyak sandal kulit dijual di tingkat atas. Eric menunjukkan sepasang sandal kulit kepada penjaga kedai dan bertanya dalam bahasa arab. (setelah dialih bahasa)
"berapa sepasang?"
"seratus lapan puluh riyal, kulit unta, kualiti baik punye bro"
Eric terkedu, memikirkan duit didalam wallet lebih sikit dari seribu, nak buat tambang teksi, lunch kat airport, bayar parking kereta yang di tinggal di airport dammam dan anything just in case of emergency eric turun kembali dan mengambil selipar jepun.
"only this? lima riyal." kata tuan kedai
eric membayar lima riyal dan pergi ke masjid memulangkan selipar yang dipinjamnya kembali ke rak kasut masjid. di cari-carinya sandal kepunyaannya kalau-kalau orang yang mengambil sandalnya memulangkan kembali, tetapi hampa. datang dengan selipar kulit tetapi pulang dengan berselipar jepun! bak kata pendekar bujang lapok. Coba'an...!


Selepas solat Zohor dan selesai tawaf wida' barang-barang dibawa keluar untuk checkout. selepas checkout menunggu dilobi hotel keluarganya sebelum familynya turun dari bilik. eric bersalam dan memeluk kedua ayah dan ibunya. beberapa orang di lobby cuma terkebil-kebil melihat. 
"bila nak balik Malaysia?" tanya ayah eric
"Insya'allah tiga bulan lagi, cuti dari dua minggu sebelum raya hingga seminggu selepas raya kalau ikut tiket flight, 17 Ogos balik, bila ma balik?".
"11 haribulan, singgah rumah kak ngah semalaman baru balik Kota Bharu" kata ibunya


keluarganya mengiringi hingga ke tepi jalan besar untuk menahan teksi untuk ke jeddah airport. eric menahan sebuah teksi dan bertanya
"jeddah airport, isnain mia?" tanya eric
"aiwa, two hundred."kata pemandu teksi
setelah memasukkan bag kedalam ruang simpanan eric duduk disebelah pemandu di ikuti isterinya di seat belakang. 
"selamat jalan" kata keluarga eric
Eric memberi salam dan melambai tangan apabila teksi mula bergerak, salam di sambut dan perlahan-lahan teksi menghilang ditengah kesesakan jalan untuk keluar dari kota Makkah.

eric tiba dirumahnya hampir jam 10 malam selepas memandu selama sejam dari airport dammam. keluarganya pula tiba di Kuala Lumpur lima hari kemudian. The End.


PS: panjang? Dear readers, as I promise before I will complete in the last partkan?
PS2: seperti yang ditulis dalam episode yang lepas target kedua eric sudah tercapai. dalam masa yang sama target ketiga in progress. (tak tahu? sila baca episode retreat)
PS3: recommendation untuk bakal mengerjakan umrah dalam masa terdekat, sila bawa ubat batuk dan selsema paling power dari malaysia. ubat disini susah nak dapat yang power dan berkesan macam ubat Kementerian Kesihatan Malaysia.

Wednesday, May 18, 2011

Episod 38: Umrah V Part II





Selepas solat zohor eric terus ke safwa tower untuk lunch. pada masa yang sama Eric telah berpakat dengan family untuk menunaikan umrah sekali lagi selepas waktu isya'. selepas waktu zohor pula eric mengajak familynya untuk minum petang di D'saji. cuma ibu dan ayah eric sahaja yang tidak ikut bersama. selepas berbual sambil minum petang, Kaklong eric mengajak untuk mendengar ceramah mengenai umrah di hotel keluarganya. apabila memasuki dewan rupa-rupanya ibunya telah berada dalam dewan ceramah itu lebih awal.  

di dalam ceramah itu banyak perkara yang diterangkan berkaitan dengan umrah dan sebagainya. antaranya mengenai sejarah pembinaan kaabah oleh Nabi Ibrahim (AS), hajarul aswad dan perkara-perkara yang perlu dijaga ketika berada di kota Makkah. 


Sesungguhnya segala niat dan amalan baik yang dilakukan dikota makkah ganjarannya amatlah besar, termasuklah dengan niat yang baik. Bagaimana pula dengan niat yang buruk? sebagai contoh, jika seseorang berniat untuk mencuri, niat tersebut tidak dicatat sehingga orang itu melakukannya. tetapi jika berada di makkah, apabila berniat untuk mencuri, niat itu sahaja sudah mendapat laknat apalagi jika melakukannya! jadi sentiasalah kita berniat yang baik sahaja dan menjaga perilaku ketika berada di sana. 


Diceritakan mengenai sejarah Hajarul aswad dimana batu tersebut bercahaya pada mulanya dan dari cahaya tersebutlah malaikat menandakan sempadan kota makkah. batu yang pada asalnya putih bercahaya tetapi bertukar hitam akibat dosa-dosa manusia. Hajarul aswad juga pernah pecah menjadi 8 bahagian kecil, dan apabila mengucup hajarul aswad salah satu dari batu tersebut pasti akan bersentuhan dengan wajah. dan ia akan menjadi saksi apabila Allah membangkitkan Hajarul Aswad pada hari perhitungan (akhirat) kepada orang yang pernah menyentuhnya. tambah ustaz lagi, bagi sesiapa yang meminta tolong untuk mengucup hajarul aswad dengan bayaran walau sedikit pun, maka perbuatan itu hanyalah sia-sia dan tidak mendapat sebarang ganjaran (ada sindiket yang meminta bayaran hingga 1000riyal)
didalam makam Ibrahim
Makam Ibrahim pula bukanlah kubur tetapi ia adalah batu Yakut yang diturunkan oleh Allah ketika pembinaan Kaabah kepada Nabi Ibrahim (AS) untuk meletakkan batu pada paras  tinggi yang tidak dapat dicapai baginda. batu tersebut akan naik mengikut kehendak Nabi Ibrahim. jika baginda ingin meletakkan batu di sebelah kanan, maka batu tersebut akan meninggi kekanan hingga dapat dicapai olehnya dan begitu jugalah sebaliknya. sehinggalah baginda dapat menyiapkan binaan kaabah dengan sepenuhnya. yang tinggal sekarang hanyalah kesan tapak kaki Nabi ibrahim dengan lapisan acuan logam di sekelilingnya.


Ustaz juga ada menyebut tentang tempat tempat doa istijab antaranya di hajarul aswad, Multazam, didalam hijir ismail dan bucu rukun yamani ke hajarul aswad (doa keampunan dan kesejahteraan).


eric berazam untuk berdoa di kesemua tempat tersebut, dan akan mencuba untuk mengucup hajarul aswad buat kali kedua walau beliau pernah mengucupnya hajarul aswad ketika kunjungan umrah yang pertama. selepas solat isya' hari itu eric menghubungi kaklongnya supaya dinner terlebih dahulu kerana pakej keluarganya menyediakan dinner selepas solat isya' dan sempatlah eric untuk mandi sunat ihram dan memakai ihram. malam itu selepas tiba dari miqat mereka bercadang untuk berumrah secara sendirian untuk tidak mengambil masa yang agak lama. eric adalah antara yang terawal menyudahkan ibadah umrah walaupun agak tersekat ketika sa'ie kerana kerja-kerja pembersihan dilakukan pada kedua-dua arah antara safa dan marwah.
kesesakan kerana kerja pembersihan
keesokan pagi tidak banyak aktiviti dilakukan melainkan pergi solat jumaat lebih awal dari biasa kerana eric lebih gemar berada berdekatan dengan dataran ketika khutbah. jika datang awal boleh cari port berbumbung dan nampak imam diatas mimbar. dan hari itu eric mendapat port yang agak baik (tengok gambar kedua - mimbar in the view berdekatan dengan makam ibrahim). selepas khutbah jumaat eric terus meluru ke dataran walaupun  sinaran mentari yang agak panas disebabkan terlalu  ramai yang bersesak-sesak ingin bersolat di kawasan berbumbung .


Apabila selesai solat jumaat, eric cepat-cepat keluar untuk mengelakkan beratur dan menunggu lama untuk keluar dari pintu masjid seperti sebelumnya, especially selepas solat jumaat. agenda seterusnya adalah lunch, nampaknya tiada choice lain kalau nak makan masakan malaysia selain makan di D'saji lagi.


Bersambung lagi...
PS: tak suka sambung-sambung ni tapi panjang-panjang kang liat lak nak baca, so next is last part for this episode.. FREEZE!
PS2: please correct the fact if I'm wrong, just tulis apa yang ustaz cakap.

Saturday, May 14, 2011

Episode 38: Umrah V





Hi dear readers! this week terlewat sikit post blog, kerana baru pulang dari mengerjakan umrah bersama keluarga di makkah dan keadaan kesihatan yang diluar jangkaan, bukan itu sahaja tetapi blogger tak dapat di edit kerana under maintenance.


Sebagaimana yang telah di ceritakan dalam episode 36 eric mempunyai 3 target untuk dicapai sebelum pulang semula bekerja di tanahair ataupun other region around the world. Dari yang di ceritakan, target kedua eric adalah fully sponsor parentnya untuk mengerjakan ibadah umrah. pada 27 April tibalah kedua ibubapa eric bersama dengan dua daripada adik beradik Eric (Kak Long dan Chik) di Kota Madinah.


Kali ini eric memilih untuk terbang ke kota Makkah untuk berjumpa dengan keluarga di sana sambil mengerjakan ibadah umrah. Keluarga eric juga turut membawa barang yang di pesan oleh eric. Cargo yang paling penting adalah ubat batuk Kementerian Kesihatan (KK) hehehe. (eric bukan penagih ubat batuk k!) kenapa ubat batuk KK? takde ubat batuk ke kat saudi? Ada, cuma ubat batuk saudi memang tak boleh diharap! Eric masih batuk-batuk hingga 3 minggu berturut-turut walau memakan ubat batuk yang diberi oleh hospital saudi. mungkin korang tau, ubat batuk KK memang power, makan je 2 hari terus hilang batuk. dan biasannya kalau mengikuti rombongan umrah, pihak pengurusan akan menyarankan untuk membawa sendiri ubat-ubatan dari malaysia.


Eric tiba di lapangan terbang Jeddah tepat jam 10 malam selepas 2 jam penerbangan saudi Airline dari dammam bersama dengan satu couple malaysia juga dari jubail. bagi orang (lelaki) yang pertama kali mengerjakan umrah melalui penerbangan, mungkin akan terasa agak janggal kerana terpaksa memakai ihram dari rumah hinggalah selesai ibadah umrah tersebut. apa taknya cuma dua helai ihram yang menyaluti badan, no boxers or undies ketika menaiki kapal terbang hehehe. Ini kerana apabila pesawat melalui miqat masa tulah jemaah umrah mesti melafazkan niat dalam masa kurang dari 5saat apabila juruterbang mengumumkan ketibaan di miqat atau screen display countdown-timer ketika pesawat terbang melepasi miqat. Kot ye pun takkan nak pakai ihram dalam pesawat, sekali terkena air pocket mau pengsan pramugari terpandang accidental 'tiger show'. jadi, it is recommended untuk berihram dari rumah dan niat ihram mengerjakan umrah ketika pesawat terbang melepasi miqat.


dari jeddah international airport mereka ber-4 berkongsi teksi untuk menuju ke kota mekah dengan menaiki teksi MPV dengan tambang sebanyak SR200. selepas satu jam perjalanan mereka tiba di hadapan safwa tower, kelihatan begitu ramai orang yang memenuhi dataran masjidil haram.
"tengah-tengah malam macam ni pun ramai lagi orang" kata En. Zahirrudin ketika teksi membuat U-turn berhampiran safwa tower.
"macam ni barulah happening" celah isterinya berseloroh


selepas menurunkan bag dari ruangan bagasi teksi tersebut, mereka membawa haluan masing-masing. family eric yang telah tiba di Makkah beberapa hari lebih awal ditempatkan dalam satu bilik, di hotel yang terletak kira-kira 250m dari masjidilharam. Ibu eric yang sebelumnya turun mencari eric di hadapan safwa tower pulang semula ke hotel kerana kali kedua eric menelefon, eric telah tiba di hotel tersebut dan tidak perasan dimana berselisih kerana terdapat dua lorong berlainan untuk ke hotel tersebut. beberapa minit kemudian barulah eric bertemu dengan ibunya di hadapan bilik keluarganya. lama tak lama sudah 5bulan eric tidak bertemu keluarganya,lalu eric bersalam dan mencium tangan ibunya. eric tidak mengejutkan ayahnya kerana diberitahu tidak berapa sihat. kadangkala ayah eric terbatuk-batuk dalam tidurnya. di dalam bilik barulah kaklong dan adik eric terjaga dari tidur. mereka berbual sementara sebelum eric masuk ke tandas dan berwudu' untuk menunaikan tawaf dan menyelesaikan ibadah umrah.


eric cuma sekadar menumpang meletakkan bag di dalam bilik keluarganya kerana biliknya ditempah hanya pada keesokan pagi. apabila selesai saie dan tahallul eric dan isterinya berehat sebentar di dalam masjid sementara menunggu waktu subuh, oleh kerana keletihan, mereka tertidur disitu hinggalah kedengaran azan yang pertama di laungkan pada pukul 3:30 pagi. apabila terjaga eric agak terkejut kerana ruangan tersebut yang sebelum itu kosong, hampir separuh daripada ruangan solat sudah dipenuhi beberapa orang jemaah.


mereka bangun dan berwudu' di basement di luar baitullah. apabila kembali semula ke dalam masjid, hampir segenap pelusuk masjid dipenuhi jemaah yang sedang menunggu waktu subuh. agak lama eric menunggu waktu subuh tiba sehingga tersengguk-sengguk mengantuk sebelum azan subuh dilaungkan. walaupun bacaan surah oleh imam ketika solat subuh agak panjang, tetapi perasaan tenang menyelubungi kerana sekali lagi dapat bersolat subuh di masjid yang lebih afdal dan besar ganjarannya. 


apabila pulang dari masjid, dalam pakaian ihram eric berbaring di salah satu katil antara lima katil di dalam bilik keluarganya sebelum keluarganya keluar bersarapan lantas tertidur. selepas  ibunya pulang dari sarapan dan membawa roti untuk eric sebelum ibu dan adik eric keluar untuk menunaikan umrah untuk kali kelima, eric menukar pakaian dan menyambung tidur, sekali sekala terdengar ahli keluarganya berbual didalam bilik itu. 


pada pukul 9 pagi kedengaran telefonnya berbunyi, rupa-rupanya ustaz helmi yang menelefon memberitahu bilik untuknya sudah kosong di hotel hijjaz palace. eric bertemu dengan ustaz untuk urusan pembayaran bilik di hotel yang telah di'booking' hasil pertolongan ustaz. booking dibuat selepas eric memohon pertolongan ustaz menerusi telefon seminggu sebelum tiba di kota makkah.


Selepas check in dibiliknya, eric berbaring dikatilnya beberapa ketika sebelum mandi dan memakai jubah untuk solat zohor di masjid. ketika itu orang ramai sudah memenuhi ruang sembahyang yang berkarpet, eric juga sempat solat sunat di situ bersebelahan dengan ruangan solat wanita yang terpisah dengan rak Al Quran. Di kiri kanan eric semuanya pakcik-pakcik dari berlainan negara.


tiba-tiba datang seorang pengawas wanita bersama seorang rakan menghalang jemaah wanita yang ingin memasuki ruang solat wanita tanpa apa-apa sebab sambil menjerit "yallah hajji" dan menghalau jemaah wanita untuk pergi ke tempat lain tanpa mengira tua atau muda. semua jemaah lelaki disitu berpaling kebelakang melihat gelagat pengawas tersebut, rakannya pengawas tersebut pula merakam video melalui telefon bimbit sambil memberi bahasa isyarat seperti orang bisu. pengawas itu seolah-olah sengaja menghalang jemaah wanita dari memasuki ruang sembahyang wanita sambil menunjukkan seolah-olah beliau yang berkuasa di kawasan itu. jemaah lelaki berhampiran mula terasa gelagat pengawas tersebut agak menjengkelkan dan mengganggu ketenteraman masjid. 


mengapa menghalang orang yang ingin memenuhi saf solat, mengapa orang arab sahaja di benarkan masuk? jaraknya diantara eric cuma 5 meter, oleh kerana terganggu dengan jeritan dan gelagat wanita itu. eric terasa seperti mahu kebelakang pengawas tersebut dan menarik  tudung labuhnya biar wajahnya di kenali orang yang dihalangnya. tetapi eric tidak meneruskannya kerana menghormati masjid. beberapa polis arab mula mengawal pintu masuk dan menghalang jemaah yang baru sampai dari memasuki masjid. 


tiba-tiba seorang arab yang memakai ihram tidak puas hati kerana di halang polis. seorang polis muda cuba menghalang tetapi dengan pantas lelaki tersebut menepis dan menolak polis dengan kasar sambil menengking polis tersebut. keadaan menjadi riuh-rendah, beberapa orang polis datang membantu rakannya sambil cuba di tenangkan oleh seorang polis yang berbadan gempal. lelaki arab itu masih tidak berpuas hati tetapi menengking lagi polis-polis dihadapannya.  keadaan kembali tenang apabila Iqamat dilaungkan untuk memulakan solat zohor. 


bersambung.. 
PS: part II ada cerita sejarah pembinaan kat mekah sket. 

Monday, May 09, 2011

Debunking The 10 Myths About Osama







May 5: CIA project? Drug runner? Arsenal fan? The Guardian's Jason Burke debunks the myths surrounding al-Qaida's leader.

1. Osama bin Laden was 'created' by the CIA
He did not receive any direct funding or training from the US during the 1980s. Nor did his followers. The Afghan mujahideen, via Pakistan's ISI intelligence agency, received large amounts of both. Some bled to the Arabs fighting the Soviets but nothing significant.

2. He had a huge personal fortune
Bin Laden was forced to leave any cash he had when he in effect fled Saudi Arabia in 1991 for Pakistan and then Sudan. His family cut him off. Nor would the inheritance from his hugely wealthy father have been divided into equal parts anyway. What Bin Laden did have was contacts, which allowed him to raise money with ease.

3. He was responsible for 1993 bombing of World Trade Centre
Ramzi Yousef, who was the main perpetrator of the attack, was probably working for Khaled Sheikh Mohammed who was an independent operator at the time. Mohammed only started working with al-Qaida in 1996 and even then kept his distance from Bin Laden.

4. He got money from drug running
No evidence for this whatsoever despite repeated claims – such as in the post 9/11 British government dossier on al-Qaida.

A younger Osama as a fighter against the invading
Soviets in Afghanistan
5. He never exposed himself to any danger
He did not single-handedly seize a short-barrelled AK-47 from a dying Soviet general as he sometimes claimed but numerous witnesses report that he was in the thick of fighting in Jaji in 1987 and again at the battle of Jalalabad in 1989.

6. He spent a lot of time in caves
In the late 1990s, for propaganda purposes, Bin Laden invited select journalists to meet him in caves near Tora Bora in eastern Afghanistan. However he lived in a much more comfortable compound a short drive away, near the former Soviet collective farm of Hadda owned by a local warlord. By 1999 he had moved to a complex of houses near Kandahar. When he was killed, he was living in a relatively comfortable detached house in Abbottabad, Pakistan. In between, there is no evidence that he spent any time living in caves. The rest of al-Qaida's senior militants appear to have lived in the semi-fortified houses that are common in the tribal zones.

7. He was a tearaway teenager who partied in Beirut before becoming religious.
There is no evidence for this either. Bin Laden appears to have been an intense, shy and pious youth who married young and spent an inordinate amount of time studying scripture.

8. He was near to dying of a kidney disease.
There are some reports – not least in the Guantánamo files – of renal problems but certainly not serious enough to kill him. It is more likely he had back problems caused by his height (around 6ft 5in) and relatively sedentary lifestyle.

9. He hid in Kashmir, was the leader of Chechen groups, was responsible for violence in the Philippines and in Indonesia, organised the Madrid 2004 attack and had an extensive network in Paraguay, sub-Saharan Africa and South Africa.
All these claims, made by various governments or intelligence services over the last decade have proved totally without foundation.

10. Bin Laden was an Arsenal fan
Despite fans reportedly chanting "Osama, woah-woah, Osama, woah-waoh, he's hiding in Kabul, he loves the Arsenal", Bin Laden was not a faithful of the north London club.





Credits to The Guardian

Sunday, May 08, 2011

Saturday, May 07, 2011

Sejarah Terciptanya Rokok



Follow up from my previous post in 2009


Rasulullah SAW pernah bersabda (maksudnya) : “Kelak akan datang kaum-kaum di akhir zaman, mereka suka menyedut asap tembakau dan mereka berkata: Kami adalah umat Muhammad padahal mereka bukan umat ku dan aku juga tidak menganggap mereka sebagai umat ku, bahkan mereka adalah orang yang celaka” 


Abu Hurairah R.A yang mendengar sabda tersebut bertanya: “Bagaimana sejarah tembakau itu tumbuh wahai Rasulullah?” Sabda Rasulullah SAW : “ Sesungguhnya setelah Allah menciptakan Adam dan memerintahkan para malaikat untuk sujud (tanda penghormatan) kepada Adam, seluruh malaikat kemudian sujud kepadanya kecuali iblis. Dia enggan, sombong dan termasuk orang-orang yang kafir. Allah bertanya kepada iblis : Wahai iblis apa yang menyebabkan kamu tidak mahu sujud ketika Aku memerintahkan mu? Kata iblis : Aku lebih baik darinya, aku tercipta dari api sedangkan ia dari tanah. Allah berfirman: Keluarlah engkau dari syurga, sesungguhnya engkau terkutuk dan engkau dilaknat hingga akhir. Iblis keluar dalam ketakutan hingga terkencing-kencing. Dari titisan kencing iblis itulah tumbuh sejenis tumbuhan yang dinamakan pokok tembakau.” 


Nabi bersabda lagi : “Allah memasukkan mereka ke dalam neraka dan sesungguhnya tembakau adalah tanaman yang keji” 



tapi jangan silap faham plak..even hadis ni bukan hadis sahih tapi hukum merokok still HARAM..cume tak boleh gune hadis ni dalam menguatkan fakta yang rokok itu haram..wallahuallam..


pengharaman rokok bukan datang dari hadis Nabi secara direct. Lebih kurang seperti dadah. Tapi adalah Fatwa yang dikeluarkan ulama’2 berdasarkan dalil aqli(akal, perbandingan) dan naqli(Hadis, Al-Quran).
Antara Fatwa merokok itu HARAM ialah:-* Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Hal Ehwal Islam Malaysia kali ke 37 yang bersidang pada 23 Mac 1995 di Kuala Lumpur.
* Fatwa yang termasyur di seluruh dunia iaitu Al-Marhum Mufti Saudi, Syeikh Abdul Aziz bin Baaz
* Fatwa Al-Azhar terdahulu iaitu Syeikh Abdullah Al-Masyd (Ketua Lembaga Fatwa Azhar), Dr. Ahmad Umar Hashim (Naib Canselor Al-Azhar) dan lain lain.
10 SEBAB MENGAPA ISLAM MENGHARAMKAN ROKOK
1. Rokok menjejaskan akal (mental)
2. Rokok membahayakan kesihatan fizikal
3. Rokok membahayakan keselamatan diri dan orang lain.
4. Rokok membahayakan keturunan
5. Rokok mengganggu manusia lain.
6. Rokok menimbulkan akhlak buruk
7. Rokok mensia-siakan waktu hidup
8. Rokok bercanggah dengan maruah keislamana
9. Rokok membazirkan harta (wang)
10. Rokok mengandungi dadah (nikotin / arak)


PS: To all smokers out there and friends just sharing information tidak berniat untuk menyinggung sesiapa cuma sekadar berkongsi pengetahuan.

Friday, May 06, 2011

Thursday, May 05, 2011

opinion seorang gadis



"I percaye sume lelaki same saje. Mereke adalah buaye-buaye ganas yang zalim,buas dan mementingkan nafsu sendiri. Wanita bagi mereke hanyelah bahan mainan..." kate seorang gadis pade kekasihnye dengan penuh semangat.
"Takkan I pun u anggap begitu?"tanye kekasihnye.
"Ye..u juge buaye macam lelaki lain!"tegas si gadis.
"Kalu i buaye, kenape u masih mendekati diri i???"
Dengan selambe si gadis menjawab"pasal I suke pade sume jenis binatang..." 

Tuesday, May 03, 2011

Kematian Osama Bin Laden: Respon Tuan Guru Nik Aziz


Jika benarlah Osama bin Laden benar-benar telah dibunuh oleh tentera Amerika Syarikat seperti yang diumumkan oleh Presiden Barrack Obama semalam, maka saya sebagai seorang Islam mendoakan rahmat dan keampunan Allah SWT untuk Osama bin Laden yang merupakan saudara saya di dalam Islam.

Inilah yang dituntut oleh Islam sewaktu menerima berita kematian saudara seagamanya. Sebesar manapun kesalahan seorang muslim, jika ia mati dalam keadaan agamanya Islam, keampunan terhadapnya harus dipohon oleh saudara Muslim yang lain.

Adapun keterlibatan Osama bin Laden dengan keganasan, saya serahkan kepada Allah SWT kerana ia masih belum terbukti melainkan melalui propaganda yang dipelopori oleh Amerika Syarikat. Jika benar beliau terlibat dengan keganasan, sudah tentu saya tidak menyokong keganasan tersebut.

Bagaimanapun keterlibatan Osama dengan keganasan masih lagi merupakan berita samar yang tidak dapat disahkan, namun keterlibatan Amerika Syarikat sendiri dalam keganasan sudah terbukti. Ini jelas dengan serangan terhadap Afghanistan dan Iraq yang menghancurkan kedua-dua negara ini dengan tujuan mencari senjata pemusnah yang tidak dapat dijumpai sehingga ke hari ini.

Apa pula tindakan Amerika Syarikat terhadap Israel yang terang-terang melakukan keganasan di bumi Palestin? Bukan sahaja tidak bertindak, bahkan Amerikalah yang kuat menyokong Israel.
Justeru, jika Osama dianggap sebagai pengganas, maka Israel lebih patut disebut sebagai ganas dan penyokongnya Amerika Syarikat juga tidak boleh lari dari digelar sebagai ganas. Inilah yang saya tegaskan kepada Duta Besar Amerika Syarikat yang datang ke pejabat saya pada 28 April 2011 yang lepas, bahawa sepasang selipar pun tidak boleh dirampas dari tuannya yang berhak, apatah lagi sebuah negeri yang berdaulat seperti Palestin, lebih-lebih lagi tidak berhak untuk dirampas oleh Israel.

Adapun mereka yang berkata bahawa dunia lebih selamat dengan kematian Osama, saya anggap kenyataan tersebut sebagai tidak cermat dan hanya bertujuan menampakkan diri sebagai penyokong Amerika. Jika dunia lebih selamat dengan kematian Osama, adakah dunia juga lebih selamat dengan kewujudan Amerika?

Sekian, wassalam.
Tuan Guru Dato’ Bentara Setia Haji Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat

Pejabat Menteri Besar Kelantan.
Bertarikh : 30 Jamadil Awal 1432H bersamaan 3 Mei 2011M
(di petik dari Blog TGNA) click Here to go to the page

Sunday, May 01, 2011

Episode 37: Di tahan polis Arab part II







gambar hiasan

(sambungan dari episode lalu)
Seminit berlalu, tiada apa-apa reaksi dari polis-polis yang berada di guardpost 7 meter dibelakang kereta Civic eric. eric keluar dari kereta dan menghampiri polis yang menahannya tadi.
"whats the problem?" tanya eric
"maa fii musykila, go and sit heena..... sit in car" (english memang fail)
eric memasuki semula keretanya, beberapa ketika kemudian, kelihatan seorang ketua pegawai polis berpangkat tinggi yang berkulit gelap berbincang dengan empat orang polis yang lain. sebatang rotan dikepit diketiaknya dan kelihatan seperti jeneral negara afrika  yang gila kuasa seperti dalam filem hollywood. seorang dari lima orang polis meneliti cermin sisi kanan kereta eric. lalu eric keluar dari keretanya, dan di hampiri oleh ketua polis tersebut.
"you have accident back there?" kata mamat gelap tu sambil menunjukkan jalan dibelakang checkpoint.
"no" jawab eric ringkas.
"you hit other car?"
"no"
ketua polis tersebut menunjukkan kesan hitam di hujung side mirror kanan kereta eric, eric ternampak kesan hitam sebesar syiling sepuluh sen tersebut dan beliau tau itu adalah kesan lama akibat di gesel oleh kenderaan lain di sekitar bandar jubail berbulan yang lalu.


polis-polis tersebut bercakap sesama sendiri dalam bahasa arab, dan mereka kelihatan seperti menunggu seseorang. ketua polis mundar-mandir diantara eric dan pasukan polisnya dengan muka yang bengis. pemandu-pemandu kereta lain yang melepasi checkpoint melihat-lihat dengan penuh tanda tanya. beberapa ketika kemudian sebuah pacuan empat roda yang masih baru dan berkilat, parking betul-betul di belakang kereta eric. seorang pemuda arab berjubah putih turun dari kenderaan dan ketinggia arab tersebut cuma pada paras bahu eric.

"haza honda civic?" (honda civic inikah?) tanya ketua polis kepada lelaki tersebut
"ai" jawab pemuda tersebut
"you see this? you hit this car with your side mirror?" kata ketua polis kepada eric dan menunjukkan kesan calar bewarna putih kesan dari kereta bewarna putih
"no, If I did I will realize it" kata eric sambil bersahaja mengosokkan kesan putih dengan hujung jari telunjuknya pada satu garisan calar yang sepanjang lebih satu meter tersebut.


kesan putih itu hilang serta merta apabila digosok dengan jari, cuma kesan cat putih sahaja yang tercalit pada kenderaan kelabu tersebut, tiada lekuk pun. perbuatan itu di saksikan oleh pemilik kereta tersebut termasuk ketua polis. tuan punya kenderaan dan seorang polis juga meniru membuat demikian dan kesan itu hilang. kelihatan pemuda arab itu agak lega kerana hanya kesan cat putih yang melekat di sisi SUV tersebut.


"what is your speed" tanya ketua polis gelap tu lagi
"hundred fifteen."
"hundred fifty?"
"no, hundred fifteen, one one five" jawab eric
"one one five? mustaheel.." kata ketua polis tidak percaya.


eric mula muak dengan gelagat mereka lalu berkata
"okay, if it is my mistake I am sorry, but I'm sure it was definitely not me".
"this guy must be crazy" kata tuan punye kenderaan dalam bahasa arab kepada ketua polis
eric buat tak tau seolah-olah beliau tidak faham walau beliau tahu berbahasa arab hasil pengajian arab semasa sekolah menengah.


"you drive pass the yellow line" kata pemuda tersebut
"what? i dont understand?" kata eric.
lalu arab tersebut menunjukkan line kuning dan mengatakan eric memandu laju dan memotong luar dari garisan kuning sebelah fast lane. 
"no I did not, i drive in second lane" kata eric tegas


arab tersebut mengangkat kedua-dua tangannya seolah-olah sudah give-up.
eric buat muka selamba, walaupun tekaknya terasa perit. 
"biar sahaja dia pergi" kata pemilik kereta tersebut dalam bahasa arab kepada ketua polis dan polis-polis yang berkerumun di situ, mungkin dia sendiri mula menyedari dia tersalah orang, dan eric mengagak kesan putih itu mungkin dari kereta camry putih yang di lihatnya sepuluh minit sebelum sampai ke checkpoint tersebut yang hampir menggesel keretanya juga.
(gambar Hiasan)this model
pemuda arab tersebut memasuki semula kedalam Lincoln Navigator barunya dan memandu meninggalkan eric bersama polis-polis berkenaan. tetapi urusan antara eric dan ketua polis masih belum selesai.


"what is your speed?"
"one one five"jawab eric tegas
"the speed limit is 120." kata ketua polis lagi sambil mumbling entah apa dalam bahasa arab
" so? I am following the speed limit.." tetapi didalam hati eric menjawab "abis tu ko nak aku drive 150 ke?"


riak muka ketua polis itu menunjukkan seperti masih belum puas hati. di dalam hati eric pula berkata mentang-mentang la aku orang luar ingat senang-senang ke nak di perkotak-katik. entah mengapa hari itu eric lansung tidak berpeluh atau gerun dengan polis tersebut. mungkin kerana beliau tahu beliau memang berada pada pihak yang benar.


"are you sure you driving at hundred fifteen?"
"of course I am sure"balas eric
"you should drive at hundred twenty" kata ketua polis lagi. (aik gitu lak? bukan should not exceed that limit ke?)


agaknya ketua polis tersebut dah kehabisan modal pendakwaan dan tiada bukti sahih yang boleh menyalahkan eric.
"okay, just go" kata ketua polis membenarkan eric pergi. eric berjalan menuju ke keretanya tetapi menyedari kad pemilikan keretanya masih dipegang oleh salah seorang polis yang berada di dalam post polis berkenaan. lalu eric berpatah balik ke arah ketua polis
"my istimarah is still with one of your men"


ketua polis itu mengarahkan seorang pegawainya mengambil istimarah eric di dalam guard post. pegawai tersebut masuk ke guard post dan menyerahkan kad tersebut kembali kepada eric. eric kembali ke keretanya dan terus beredar dari tempat berkenaan. dalam perjalanan pulang eric terfikir, jika ketua polis tersebut lansung tidak tahu berbahasa inggeris pasti situasi menjadi berlainan malahan lebih buruk daripada situasi tersebut.


di negara ini, kereta yang bercalar atau kemik akibat bergesel jarang di hiraukan warga arab, di mana-mana sahaja boleh dilihat kenderaan demikian. pada pemikiran Eric mungkin tuan punya Lincoln Navigator tersebut baru membeli kenderaan tersebut tak sampai sebulan, tetapi telah tercalar. 


Apa yang peliknya mengapa kereta eric yang di salah anggap sebagai kereta yang mencalarkan kereta lain? hampir lapan puluh peratus eric berada di lane tengah dan masuk ke lane laju cuma apabila memotong tanpa melepasi garisan kuning. bagaimana polis berkenaan boleh menahan kereta eric sebelum pacuan empat roda tersebut tiba di checkpoint? mungkinkah selepas di gesel camry putih, pemandu escalade cuba mengejar tanpa mengenalpasti kereta apa yang mengesel keretanya, lalu menelefon polis? camry tersebut dipandu terlalu laju dan agak mustahil untuk dikejar, dan pastinya escalade tersebut berada di fast lane, yang menyebabkan camry tersebut memotong diluar garisan kuning yang ruangnya agak limited.


apabila tiba di rumah eric sudah keletihan, tekaknya semakin pedih, badannya semakin panas. mungkin antibody eric hampir di kalahkan oleh virus pada malam itu. keesokannya eric demam panas dan kehilangan suara. and thats why cerita ni hanya diceritakan seminggu kemudian. (kalau eric sakit tekak, biasanya hari berikutnya eric loss his voice) 


PS: ketika menulis blog ini eric masih mengalami batuk yang kronik (night time only). ubat batuk saudi memang tak berguna. ubat batuk Kementerian kesihatan malaysia gak yang power. How to cure this type of cough?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

pages