nuffnang

nuffnang LR

Saturday, December 07, 2013

Nurse and Doctor General Hospital To The Rescue!

Sesampai sahaja di dalam wad 2, dua orang nurse, seorang doktor dan seorang specialist memberi perhatian kepada baby dan dipakaikan oxygen mask. selepas hampir sejam baby dipindahkan ke wad 3! (NICU-Neonatal Intensive Care Unit).

Selepas hampir 24 jam setelah diazankan last time barulah aku dapat sentuh baby for the second time. cuba bayangkan kalau korang yang jadi mak baby, mak dirawat kat hospital lain... baby kat hospital lain, tengok pun sekilas sahaja dalam operation room, apa agaknya perasaan masa tu? mungkin sesetengah orang boleh jadi gila meroyan. (nasib baik tak jadi)

selepas semuanya settle, my youngest sister pun balik. maka from that moment bermulalah hari-hari aku berulang alik dari hospital ke hospital sehingga isteri balik ke rumah. kali kedua aku datang tengok baby on the same day, datang seorang doktor kepada aku dan panggil nama aku sebagai abah. lebih kurang sejam diterangkan keadaan baby secara detail. dan penerangan yang diberikan memang aku terus faham, bukan macam doktor kbmc yang tak bagi full detail and keeping ulang benda yang sama. baby di intubate (tube oxygen masuk ke mulut terus ke saluran paru-paru), tube feeding masuk ke hidung dan directed ke perut baby. to make sure tube masuk ke tempat yang betul, bahagian paru-paru dan perut baby di x-ray. 

satu jarum masuk ke tangan kanan (untuk blood test) satu lagi jarum ke tangan kiri (untuk additional medication) satu tube atibiotic masuk ke tali pusat yang masih berfungsi. dan satu probe di pasang kat kaki baby untuk monitor, oxygen level, pulse rate, systolic, diastolic. Low dose morfin juga diberikan supaya baby dapat tidur dan berehat dan mengelakkan baby menarik tube-tube yang connected. (morfin adalah sejenis drug yang biasa digunakan di medan peperangan untuk tentera yang cedera parah sebagai ubat penenang dan tahan sakit). Doktor juga menekankan supaya baby diberikan susu badan dan bukan susu formula kerana breast milk is the best nutrient and antibody supplement needed. 

selepas ibu baby di discharge daripada KBMC, aku kena bayar total dekat 10ribu, dengan layanan teruk kat KBMC kena bayar 10K? memang tak puas hati. dan aku ternampak nurse yang confront dengan aku sebelum tu, bila dia nampak aku masuk je pintu depan KBMC, secara mengejut dia konon-kononnya buat-buat berbual dengan receptionist, alah macam la aku tak nampak muka terkejut kau tu bila aku masuk tadi. tapi aku malas nak layan, lain la kalau aku jumpa tepi jalan, confirm aku langgar sampai jatuh dalam parit!




katalah korang yang melahirkan, selepas discharge mana nak pergi dulu? mestilah nak tengok baby dulu kan? jadi petang tu ibu pun dibawa dengan kerusi roda masuk ke NICU. bayangkan selepas beberapa hari, baru la boleh reuniuon kembali dengan baby, tengok lak masa baby dirawat dalam dalam ICU, maka berderailah air mata...

setelah itu, setiap tiga jam aku berulang-alik ke hospital dengan membawa susu ibu untuk diberi pada baby empat ke lima kali sehari. apa yang aku realize bila baby hampir nak kena jaundice (kuning) bila diberi susu ibu, hilang terus kuning tu. dan yang kuning-kuning akan keluar bila baby buang air, itulah berbezanya susu ibu jika dibandingkan dengan susu formula.

first day aku bawa susu, nurse yang dah tahu pasal kes ni dan juga di 'assign'kan untuk jaga my baby bercakap dan nasihat kalau nak deliver baby cuba elakkan hantar ke private hospital macam KBMC dan dua lagi other private hospital. dia tunjuk kat baby selang dua incubator
"baby tu anak pertama satu couple dilahirkan di *******, mak baby dah meninggal kerana kesilapan procedure, last-last kena bawa kesini juga sebab tempat tu tak cukup peralatan." terkejut aku, memang kes naya la untuk ayah dan baby tu.

"baby yang tu, komplikasi..." setiap baby diceritakan, dan hampir keseluruhannya adalah dari hospital swasta termasuk KBMC. at the end of the day kena refer ke Hospital Kota Bharu (HRPZ II) juga. 

"hospital swasta ni mungkin bagi kita nampak ok, tapi kelengkapan untuk newborn tak cukup. tengok kat sini, peralatan up-to-date, cukup lengkap untuk apa-apa masalah pun." dari situlah baru aku tau cerita yang pernah berlaku di KBMC, baby aku bukan yang the first jadi macam tu. there are even a case baby patah bahu ketika dilahirkan di KBMC! jadi no wonderlah bila dah jadi macam ni barulah keluar cerita yang tak pernah kami tahu. dan kebanyakan private hospital ni yang diorang tau adalah profit driven, lagi-lagi kalau yang pakai medical insurance dengan kos yang tak masuk akal. 

sepanjang masa aku jadi milk transporter untuk my baby di hospital , setiap shif nurse aku jumpa. semua bagi nasihat yang sama, jangan hantar ke private hospital dan cerita-cerita baby yang dilahirkan di private hospital who end up kena treatment kat HKB juga akhirnya.  

as for my baby setiap hari oxygen supply level di turunkan 5-10% setiap hari, dari 80% dan hari keempat oxygen supply diturunkan ke 30% dan level oxygen dalam darah baby always above 97% which is very good, yang mana baby dah improve boleh bernafas sendiri with minimal machine support. bila di usap-usap kaki dan tangan ada respon, bila dose morfin dihentikan, baby mula buka mata, gerak kaki dan tangan. dan macam dah kenal sangat dengan nama sendiri bila disebut nama. kadang-kadang tersenyum, make me wonder baby umur seminggu dah pandai senyum? *(regulation dalam hospital setiap kali nak sentuh baby kena basuh tangan hingga bersih dan pakai hand hygiene sanitizer liquid)

memang baby mempunyai semangat yang kuat, bila usap-usap pipi baby buka mata. tengok datasheet platelet count dah turun ke 50% which means jangkitan bakteria dah nak hilang. dan tube oxygen dah di tarik keluar. last day baby dalam wad ICU aku pergi bawa susu sebelum terpaksa travel keluar sendirian untuk dua urusan penting. baby buka mata perhatikan baju hijau terang yang aku pakai (sebelum ni pakai baju putih atau hitam je), actively gerak-gerak kaki dan tangan, buat bunyi merengek-rengek tapi mulut tersenyum. 

biasanya aku spend 45 minit ke satu jam usap-usap baby sementara menunggu nurse simpan breast milk. aku cuba dodoi untuk tidurkan tapi baby dok tengok tangan yang sedang dodoikan. kemudian menggenggam jari kelingking ayahnya, tuhan sahaja yang tahu betapa gembiranya hati pada masa tu. walaupun dah spend satu jam setengah aku terpaksa juga keluar untuk bertolak jauh, mengalir air mata sewaktu berjalan keluar dari wad. dan nurse bagitau insyaallah petang ni atau pagi esok boleh discharge ke wad 2.
My little Princess 2 months later

my parent yang tengah menunggu dirumah untuk sebelum aku keluar travelling terasa pelik bila aku pergi hospital lagi lama dari biasa. aku ceritakan baby punya reaction dan bagaimana berat hati nak travel jauh bila baby genggam jari kelingking. yelah wad tu hanya mak dah ayah baby sahaja dibenarkan masuk anytime. yang lain hanya boleh tengok dari luar tingkap gelap. 

setelah membahagi tugas untuk menghantar susu, dengan berat hati aku bertolak untuk perjalanan selama 7jam, pada keesokan harinya baby dah discharge ke wad 2. dan dalam perjalanan aku balik semula 3 hari kemudian, baby dah pun dibawa balik ke rumah. bila ada kat rumah, baby memang banyak tidur kalau jaga pun cuma bila lapar. apa yang aku perasan baby suka tengok orang pakai baju with striking color. prefer breast milk more than susu formula, and she likes to sleep on my chest.

PS: setinggi-tinggi terima kasih kepada Nurse-nurse dan doktor yang bertugas di Wad 2 dan 3 Hospital Raja Perempuan Zainab II, my Parent, my youngest sisters, all family, FIL dan semua yang membantu dan giving word of support during that hard times. Semoga anda semua sentiasa dirahmati Allah, dipanjangkan umur dan Dimurahkan rezeki. 

PS2: untuk yang planning untuk memilih tempat melahirkan anak pertama di Kota Bharu khususnya, make a good decission, its about your precious gem's life. I kongsikan cerita ni sebagai pengajaran semoga perkara yang sama tidak berlaku pada anda dan pasangan anda. All the best!

The end

Tuesday, November 05, 2013

Doktor dan Nurse Syaitan Di KBMC!! My Darkside!

(Read sebelumnya)
Darah mula mendidih, apabila kembali ke kaunter melihat staff nurse sedang bergayut di telefon seperti tiada apa terjadi, bagaikan jerami berapi yang disimbah dengan minyak, hatiku terbakar!

Once nurse tu letak je telefon, aku terus serang dengan pertanyaan demi pertanyaan. paling aku tak puas hati bila oxygen level indicator tak sampai pun 92% kerana dikurangkan. Semua jawapan yang diberi memang lansung aku tak boleh terima. suara aku toksah cakaplah memang volume dah tak bleh control. Penjaga patient lain yang keluar dari bilik berdekatan terus masuk balik tak jadi keluar. cara percakapan dan ayat-ayat yang keluar dari staff nurse ni adalah sangat kurang ajar. nama Hajar, patut mak bapak dia bagi nama 'Kurang Ajar' baru betul. memang membuat makin lama makin orang tak puas hati!!

"Nampaknya cik memang tak puas hati dengan servis kami, kenapa tak hantar ke hospital lain je?" pertanyaan umpama manambah minyak dalam api yang sedang marak menyala. (apa korang rasa kalau dah bayar mahal-mahal untuk private hospital bila ditanya macam ni oleh pekerja hospital macam ni?)
Api kemarahan memang tak dapat dibendung lagi, aku mula menyerang secara peribadi staff nurse tadi dengan Reverse psycology attack. apa aku cakap memang aku dah tak ingat tapi serangan kata-kata secara peribadi membuat matanya merah dan berair mata. yang lagi dua orang terus terkesima tak berani mencelah dalam pertikaman lidah untuk mengelakkan turut terkena akibat yang sama. 

Bila dah start keluar kata-kata dalam english, makin teruk la kena bantai. segala jawapan yang diberi pasti bakal mendapat balasan dengan 'bullshit' kerana aku tahu mana jawapan yang kelentong dan mana yang betul, yang pasti memang banyak benda yang dijawab staff nurse adalah kelentong dan cubaan menggoreng, tapi silap besarlah. Bila staff nurse tu nak cakap je aku dah potong dulu 
"WHO ARE YOU TO QUESTION ME?!" time tu nurse yang paling hampir dengan pintu bilik incubator yang terbuka dah menyelinap lari masuk dalam bilik incubator.




Kalaulah diikutkan dengan amarah yang marah, mau aje aku tarik staff nurse tu dan humban head first dalam tong kuning berlabel Bio-hazard berisi jarum suntikan terpakai biar berparut seluruh muka. Kalaulah time tu ada AK-47 ke M16A4 memang confem 15 peluru menembusi jantung setan tu dan lagi 15 tertanam dalam kepala.

Selepas beberapa lama menyerang mentally, aku bagi warning, If anything happen to my baby, diorang yang aku cari dulu. 
"Tomorrow morning I WANT YOUR DOCTOR COME TO MY ROOM AT 7:30!" tengking aku sebelum masuk lift dan realise muka nurse dua ekor tu pucat lesi tak terkata apa-apa. 

Lain pula yang berlaku dalam bilik, sepatutnya selepas epidural (injection bius pada spinal cord) pesakit cuma boleh lie flat on bed tanpa bantal. tetapi nurse operation room (satu level dengan nurse kurang ajar yang kena serang tadi) meletakkan bantal (noticed by my family). Bila dah bertukar ke shift malam, nurse tingkat 2 terkejut kerana melihat ada bantal. dia yang bagitau kalau buat epidural memang tak boleh pakai bantal (nurse yang ni memang pleasant dari awal sampai keluar wad). dan kesan sampingan daripada kesilapan procedure adalah pesakit akan terkena 'spinal headache' atau sakit kepala saraf tunjang. Kalau tak kena takpe, tapi kalau kena ada yang terpaksa menanggung hingga lebih sebulan. (tapi memang terkena jugak side effect selama hampir seminggu).

Selepas pertengkaran malam tu, my sister call balik cakap dengan staff nurse, tau lak staff nurse tu minta maaf. tapi keesokan hari 7:30 hingga pukul 9:30 takde nampak pun muka doktor mangkuk ayun tu kat hospital. shift malam dah bertukar dengan shift pagi, jadi muka staff nurse semalam pun dah takde. pukul 11 baru masuk, kalau la tak kerana my sister dah call untuk urusan transfer dari KBMC ke HKB nak jugak aku sound doktor R tu. tu pun boleh lagi cakap nak observe lagi 36jam dengan kelengkapan tak cukup macam tu! tapi semua penerangan doktor tu lansung tidak meyakinkan dan jelas sekali doktor R tak tahu banyak pasal neo-natology (newborn).

sebelum baby boleh ditransfer, kena jelaskan dulu bill rawatan dan penjagaan baby (penjagaan baby? oh please...) untuk tempoh kurang dari 21jam selepas dilahirkan adalah lebih dari RM1500. dan paling sakit hati bila tengok cost baby care RM400 (baby care la sangat.. biar baby menangis sampai takde energy) selepas menyelesaikan bill untuk baby barulah baby dibawa keluar menaiki ambulance menuju ke HKB. (seems, duit lagi penting dari nyawa)

Aku memandu mengikuti ambulance dari belakang dengan hazard light, hingga sampai ke HKB. tempat yang paling susah untuk mendapat parking dipermudahkan Allah tak sampai 30saat dah dapat parking. sempatlah follow kemana baby dibawa iaitu wad 2. 

Apabila balutan selimut dibuka, alangkah terkejutnya apabila melihat cara baby bernafas, aku sendiri tidak pernah nampak keadaan pernafasan sedemikian. kelihatan amat sukar untuk menyedut udara kedalam paru-paru. cuba bayangkan seorang berlari sejauh 800m dengan kelajuan larian 100m seperti usain bolt. selepas perlumbaan bagaimana korang tercungap-cungap bernafas? begitulah sikecil bernafas selama lebih 21jam! 

Kesimpulannya jika menurut saranan doktor R yang tidak bertauliah yang ingin observe selama 36jam lagi di KBMC. apa yang bakal terjadi? you know the answer...

Sesampai sahaja didalam wad 2, dua orang nurse, seorang doktor dan seorang specialist memberi perhatian kepada baby dan dipakaikan oxygen mask. selepas hampir sejam baby dipindahkan ke wad 3! (NICU-Neonatal Intensive Care Unit)   

Bersambung...

PS: Jangan salah faham dengan personal attack, its not physical tapi serangan secara mental reverse. rasanya I never use this type of attack before, it is not really right to do so, but for life of your loved one should not be compromised like what happened above. why? from end of last year till mid of this year many days I spent in hospital, seen many dying people, their last breathe with my own eyes and corpses.

PS2: cerita ni cuma fokus kepada O&G (obstetric and gynaecology), paediatric and neonatology di KBMC, unit lain I have no idea how was it. kalau nak beranak kat KBMC read this story, it happen to me and some other who are not lucky enough. ask yourself is it really worth it? 

(Baca Sambungan)

Friday, October 11, 2013

Doktor dan Nurse Syaitan di KBMC!

(Read Previous)
Tiba-tiba aku terdengar jeritan yang amat kuat dari dalam bilik yang membuat aku meremang!
"SAKIIIIIIIIIIIIIIIITTTTTTTTTTT!!!
tertanya-tanya siapa yang menjerit sedemikian, suara macam kenal, ye ke?

Kemudian terdengar suara bayi menangis. aku mula tak senang duduk, lalu menekan doorbell labor room. Nurse yang bertugas didalam menekan button untuk membuka magnetic lock pada pintu utama labor room. aku masuk sambil membawa bag baby.

"isteri encik yang mana?"
"yang buat caesarian"
"oh! caesarian dalam bilik operation, tapi cik tak boleh masuk operation room, cik boleh tunggu kat luar dulu"
jadi maknanya aku dah tersalah orang yang menjerit tadi rupa-rupanya orang lain.
"bag baby tu cik boleh tinggal kat sini, kejap lagi nak guna." kata nurse.


macam rambut Ronaldo cuma
lagi panjang kat tepi
aku menunggu lagi di ruang menunggu, kemudian salah seorang mak saudara datang menunggu di bilik menunggu. tak lama kemudian seorang nurse keluar dari operation room membawa seorang baby yang sedang menangis. rambut baby bahagian atas kelihatan seperti rambut yang digayakan oleh pemain-pemain bola The Red Warriors dan Ronaldo ala-ala ultraman gitu, dan kaki terjuntai.
"panjangnye kaki baby.. macam papa dia lah.." kata mak saudara berseloroh
"ya la kaki sampai terjuntai" kataku tersengih

Tak lama kemudian, nurse yang membawa masuk bayi tadi keluar dari labor room 
"encik boleh masuk untuk azankan baby"
aku masuk ke labor room bilik paling hujung seperti yang ditunjukkan oleh nurse. nampaknya baby dah siap dibersihkan dari darah dan ketuban dah siap berbalut dengan selimut pink. ketika itu baby sedang menangis, aku nampak ada kesan darah pada lelangit dalam mulut baby. is this normal? semasa dalam kandungan didalam mulut dan paru-paru baby dipenuhi dengan cecair (air ketuban) dan segala bekalan oxygen datang dari saluran darah dari placenta (uri). jadi aku agak darah dalam mulut adalah tidak normal.

aku azankan baby pada telinga kanan, ketika azan baby berhenti menangis, ketika berhenti seketika baby sambung menangis, dan berhenti menangis ketika mendengar iqamat pada telinga kiri. Setelah selesai azan dan iqamat baby menangis semula. aku mengambil masa beberapa ketika bersama baby sebelum baby dibawa ke bilik incubator. ketika keluar dari labor room, seluruh ahli keluarga sudah menunggu di bilik menunggu.

"Mana Baby?"
"Tengah tunggu untuk transfer ke bilik incubator" 
pada masa yang sama nurse dari dalam operation room mula membawa keluar satu-satunya ibu yang melahirkan bayi secara caesarian pada hari itu menuju ke lif seterusnya ke bilik. melihatkan keadaan demikian seluruh keluarga mula mengikut menuju kebilik. selepas dipindahkan katil, semua sedang menunggu untuk melihat baby di tingkat bawah, dan pada masa yang sama nurse memberikan aku satu plastik biohazard berisi uri untuk diuruskan.

beberapa ketika kemudian seorang doktor lelaki memanggil aku untuk masuk kebilik incubator. hanya aku seorang sahaja dibenarkan masuk oleh doktor R yang memperkenalkan diri sebagai doktor kanak-kanak di KBMC. Doktor R menerangkan bahawa bayi yang baru dilahirkan mengalami masalah pernafasan atau mengalami jangkitan paru-paru akibat di lahirkan bukan secara normal tetapi jarang-jarang berlaku.. (really? or you just covering some fault?) jadi tepat sekali sangkaan aku apabila mengesyaki sesuatu apabila ternampak kesan darah dalam mulut baby. secara logik tentu sekali kemungkinan besar berlaku demikian adalah kerana kesalahan procedure semasa pembedahan yang menyebabkan cecair yang tidak sepatutnya masuk ke peparu bayi berlaku!

dengan sayu aku melihat keadaan anak sulung didalam incubator, sekejap menangis sekejap berhenti yang mana bahagian leher ke atas di tutup dengan bekas lutsinar dengan salur oksigen dimasukkan ke bahagian atas tersebut. manakala empat bayi lain tidak pun memerlukan bekalan oksigen. baby akan di x-ray, diberikan antibiotik dan akan di monitor selama 48jam. monitoring hanya melalui percentage oxygen in blood! itu je ke yang hospital private ni ada? oh come on! kenapa takde mechanical ventilator, cardiac monitor, feeding tubes, suction pumps, takkan kau monitor oxygen level je?! dan lansung tak recommend untuk hantar ke hospital yang mempunyai peralatan lengkap!




Apa yang ditekankan oleh doktor mangkuk ayun ni cuma monitoring selama 48jam and off course the cost! dia kata kosnya cuma 300 ke 400 sahaja, kalau family tanya cakap aje ada masalah pernafasan. Apehal aku nak dengar kata kau bahlol! situasi macam ni lebih kurang macam yang berlaku last april to my mother. aku dululah yang mendapat berita, memang berat dan susah nak digest kes macam ni lebih-lebih lagi kepada anak pertama. jadi aku tanya my sister (a doctor) about this problem to know the real situation. ketika aku tiada di area tersebut seorang doktor yang dikenali oleh my sister and my mother keluar dan berkata
"If I were you I will transfer the baby to HKB" kata doktor A (ayat ini yang sepatutnya di katakan oleh Dr R, kenapa tidak? mungkin jika dia berkata demikian wang yang akan di terima berkurangan walaupun melibatkan nyawa sikecil?) too bad I was not there.

aku balik ke rumah untuk menguruskan uri (basuh dengan garam dan asam keping, basuh sehingga pucat, selawat, salut dengan dua bahan tadi, bungkus dalam kain , gali tanah at least 3 kaki bawah pokok pisang dan tanam). kemudian balik semula ke hospital. 

Oleh kerana semasa melahirkan baby my wife cuma dapat melihat sekilas sahaja baby selepas dilahirkan dan tidak dibenarkan bergerak kerana epidural injection (ubat bius yang di inject pada spinal cord) ketika proses caesarian. maka akupun turunlah kebawah membawa I phone untuk snap picture dan amik video. bila pintu lif terbuka aku terdengar bunyi tangisan baby hingga keluar dari kaunter incubator. di kaunter aku meminta seorang nurse untuk membuka tabir di bilik incubator supaya dapat melihat my baby. alangkah terkejutnya bila melihat tangisan itu datang dari bayi sendiri dan lansung tidak dihiraukan nurse di dalam bilik cermin tersebut, tetapi sedang feeding bayi lain yang tidak bermasalah. 

Hati ayah mana yang tidak susah hati dan sedih apabila melihat anaknya dalam keadaan sedemikian dan dibiarkan menangis begitu oleh nurse yang bertugas? aku bertanya dikaunter mengapa baby dibiarkan begitu. tetapi jawapan yang diterima
sungguh mengecewakan. dikatakan baby dibiarkan menangis supaya paru-parunya mengembang supaya lebih senang bernafas. (jawapan begini memang tak dapat diterima) sekali lagi aku melihat keadaan baby. darah mula mendidih, apabila kembali ke kaunter melihat staff nurse sedang bergayut di telefon seperti tiada apa terjadi, bagaikan jerami berapi yang disimbah dengan minyak petrol hati terbakar!

No More Mister Nice Guy! Deal with my DARKSIDE!!!
bersambung...

(Baca Sambungan)

Friday, September 27, 2013

Menabur Pasir Dalam Periuk

Assalamualaikum, 

(Perhatian: Adalah dinasihatkan ibu-ibu yang mengandung atau yang sudah menempah tempat di KBMC agar tidak membaca cerita ini kerana ia mengandungi unsur-unsur ganas yang mungkin mengganggu emosi ibu-ibu mengandung, biarlah suami anda yang membaca dan memberi nasihat as necessary. Penulis tidak akan bertanggungjawab diatas segala perkara yang berlaku selepas anda membaca cerita ini)

Based on true story...

Tujuan aku menulis kali ini adalah dengan sengaja untuk menabur pasir di dalam periuk nasi sebuah organisasi swasta yang mengaut keuntungan beribu-ribu ringgit dengan servis yang membahayakan dan boleh melibatkan kehilangan nyawa. Penulisan ini juga untuk memberi gambaran kepada para ibu-bapa atau mereka yang bakal bergelar ibu dan bapa yang ingin melahirkan anak di tempat tersebut khususnya di  pinggir bandar Kota Bharu agar kejadian yang sama tidak berulang lagi.

Pada mulanya kami merancang untuk mendapatkan cahaya mata melalui recommendation orang yang pernah mendapatkan perkhidmatan di hospital swasta tersebut. Kami mempertimbangkan untuk mendapatkan perkhidmatan dari doktor wanita untuk proses kelahiran. Jadi kami membuat keputusan untuk mendapatkan Doktor Suzi dari TMC Kota Bharu yang juga merupakan visiting doctor di Kota Bharu Medical Center (KBMC). jadi segala proses scan, konsultasi dan pemeriksaan dijalankan di TMC tanpa sebarang masalah dengan Doktor Suzi. Perwatakan doktor suzi yang agak alim dan pleasant itulah yang menarik kami untuk menggunakan khidmat beliau di KBMC nanti.

Selepas kandungan bulan ke-6 Doktor suzi menasihatkan supaya seminggu sebelum kelahiran (september) supaya datang lagi ke TMC untuk membuat penempahan tempat untuk kelahiran di KBMC. Tetapi kita hanya mampu merancang tuhan sahaja yang menentukan segalanya. Tinggal sebulan sebelum melahirkan kami mendapat berita bahawa kontrak doktor suzi dengan KBMC telah tamat. jadi kami terpaksa mencari alternative lain samada untuk kelahiran di hospital awam atau hospital swasta lain. 

Kalau hospital swasta seperti KBMC dan KPJ faham-faham sahajalah dengan kosnya. kedua-duanya hospital cekik darah terutamanya dengan pelanggan yang menggunakan medical insurance. setelah membuat survey akhirnya terpaksa membuat keputusan untuk proses kelahiran di KBMC. aku mencadangkan untuk menggunakan perkhidmatan di USM, sebagaimana yang di gunakan oleh family sebelum ini, tetapi isteri tetap ingin melahirkan anak di KBMC berdasarkan pakej yang ditawarkan hospital tersebut dengan kos kurang dari RM2000. 

seminggu sebelum kelahiran (terpaksa di awalkan daripada due date atas recommendation doktor awam) kami membuat appointment dengan KBMC dan berjumpa dengan Doktor L (bukan nama sebenar) yang mengganti doktor suzy. semasa berada di dalam bilik doktor setelah di scan, doktor berkata "nak beranak bila? hari ni pun boleh!"

gila gelojoh punye doktor, ikut suka hati dia aje nak decide untuk beranak seminggu lebih awal dari recommendation doktor, yang ternyata membuat isteri yang akan melahirkan anak pucat lesi! dan bila di ambil tekanan darah, tekanan darah yang normal bertukar menjadi tinggi! (takut punye pasal) pada masa tu aku dah terasa lain macam dengan doktor ni. tetapi kami tetap dengan keputusan supaya bayi kami dilahirkan tiga hari sebelum due date, kerana selepas tarikh itu segala proses kelahiran akan dilakukan oleh doktor lelaki.(haram kalau bukan darurat)




Hari yang ditunggu telah tiba, oleh kerana ramai yang check-in awal di KBMC pada hari itu maka kami terpaksa menunggu di dalam labor room. oleh kerana tiada bukaan doktor memasukkan ubat induce. bila di beri ubat induce, para ibu terpaksa berbaring selama satu jam sebelum ubat itu memberi kesan terhadap kontrasepsi dan bukaan. kemudian barulah kami di benarkan masuk ke bilik yang telah di sediakan. 5 jam kemudian doktor lily datang kebilik untuk memeriksa bukaan dan kontrasepsi. tetapi bukaan hanya melepasi hujung jari. apa yang berbeza pemeriksaan bukaan yang dilakukan oleh doktor suzy tidak menyakitkan manakala dari Doktor L pula amat menyakitkan! dan jika seorang ibu yang aktif dalam karate dan mempunyai black belt dengan kesakitan demikian tidak mustahil ibu yang mempunya kemahiran karate itu boleh memberi tendangan padu hingga doktor L terpelanting dan melekat di dinding!! (oh!)

Ubat induce kedua dimasukkan dan terpaksa berbaring selama sejam lagi. doktor L menasihatkan untuk membuat pembedahan (caesarian) jika masih tidak berjaya yang mana ia bakal mengundang kos empat kali lebih mahal dari proses kelahiran normal. Lima jam kemudian nurse datang untuk mengambil bacaan kontrasepsi melalui mesin CTG. daripada graf yang dilakar mesin tersebut pada pukul 11 malam kontrasepsi naik ke 90% yang mana minima kontrasepsi adalah 80%, pinggang pun dah sakit tapi mana doktor L? dok tido kat rumah, esok pagi baru datang!
CTG- Cardiotocography plot
keesokan pagi kesan induce dah hilang, doktor L datang check bukaan lagi, this time dia punye sakit masa nak check bukaan lebih sikit dari kali pertama. memang sakit dan sememangnya patut ditendang badan doktor L dengan tendangan berapi hingga badannya menembusi dinding!

untuk kali terakhir, sekali lagi ubat induce di masukkan. selepas 5 jam (sepatutnya 6 jam) sekali lagi mesin CTG digunakan. tetapi agak mengecewakan kontrasepsi tidaklah sekuat induce kali kedua. second induce contraception 90% wasted macam tu je. aku pasrah ajelah caesarian in not insured. dah masuk waktu jumaat aku terus je pergi solat jumaat dengan masjid berdekatan. selesai solat jumaat Whatsapp mesage dari berryhitam aku berbunyi, said doktor decide nak buat caesarian pukul 2:30 petang, aku cuma berdoa untuk selamat semuanya dan terus keluar dari masjid dah tak tunggu berdoa bersama imam sebab panjang lak wiridnya.


sampai je di bilik nurse sedang membuat persediaan untuk membuat pemindahan ke labor room. tetapi selepas keluar dari lif, katil ditolak ke bilik surgery bukan labor room. aku tidak dibenarkan masuk dan diminta menunggu di ruang menunggu bersama ahli keluarga. oleh kerana semua belum lunch dan lapar, so tinggal la aku sorang-sorang menunggu sambil memegang baby bag dengan pampers dan segala kelengkapan untuk newborn baby. TV yang disediakan di ruang menunggu lansung tidak aku hiraukan begitu juga dengan perut yang hilang laparnya kerana fikiran melayang. 


Tiba-tiba aku terdengar jeritan yang amat kuat dari dalam bilik yang membuat aku meremang!
"SAKIIIIIIIIIIIIIIIITTTTTTTTTTT!!!
tertanya-tanya siapa yang menjerit sedemikian, suara macam kenal, ye ke?

Bersambung....
(Baca sambungan)

Monday, September 16, 2013

Latest News

Alhamdulillah.. selepas solat jumaat 13/09/13 telah dikurniakan seorang cahaya mata yang pertama. A new family member and Eric now dah jadi seorang ayah
First picture of my baby from Incubator Nursery 
sebab terlalu busy I will update later... wassalam..

Wednesday, September 04, 2013

Kata-Kata Berkenaan Latest Issue

Assalamualaikum, 
baca lah apa yang tertera yang dibawah, baru la tau what its all about. Nice one

Kalian Rampas Subsidi kami, entah kemana di bawa lari
Kalian beritahu, wang mesti dicatu, kita menuju maju,
Kalian Kata: Jika tidak, semua menderita, habis harta Negara…
Kalian berbahasa:Bukan Barang Naik Harga…
Cuma sabsidi turun sahaja…….
Kami orang Desa,mungkin tidak pandai kira juta-juta….
Kami orang kecil kota, mungkin tidak sedemikian harta….
Jika kalian tipu sebegitu, biasanya kami diam selalu….
Tapi dapatkah kami dobohongi, tentang Suapan Saban Hari???
Apalah yang dapat diberitahu anak ke sekolah…..??
Papa semakin parah…wang semakin lelah??
Jika semalam berlauk, hari ini Cuma berkuah…
Kerana kerajaan kita sedang susah???
Maka Subsidi kita terpakasa diserah….

Jika semalam kau makan sepinggan, hari ini separuh..
Kerana barang makin angkuh, wang papa makin rapuh…
Apa yang dapat dibisik pada anak berkopiah ke Madrasah..??
Makananmu sayang, sebahangiannya sudah hilang…..
Jika mereka Tanya siapa yang membawa lari…
Kepada siapa patut kami tuding jari??
Janganlah nanti mereka membenci pertiwi….
Akibat mencuri harta rakyat mahrean ini….
Atau kami jadi insan curang…





Kami beritahu: Cuma sabsidi sahaja yang kurang??
Tiada apa yang hilang, nanti akan datang wang melayang….
Dengar Sini wahai yang tidak memijak bumi!
Pernahkah kalian mengintipi kehidupan kami…
Pernahkah kalian ngerti makna derita dan susah hati…
Kami yang semput bagai melukut di kota kedekut…
Kami yang bekerja hingga senja di desa yang makin tersiksa…
Bertarung nyawa dan masa, menghitung setiap belanja….
Pernahkah kau merasa???
Rumah bocor yang lanjut Usia
Baju dan kasut anak yang koyak,
Tinggal dalam rumah yang berasak-asak…
Siang kami sebak, malam kami sesak….
Sedangkan kalian manusia angkasa…
Istana permata dibina,kereta berjuta dirasa,
Elaun diserata, dari isteri sehingga seluruh keluarga…..
Hidangan yang teristimewa, konon meraya kemakmuran Negara…
Tapi kami masih di sini…di teratak ini…dengan lauk semalam…
Dengan hidangan yang tidak bertalam…dengan rumah yang suram…
Dengan wang yang hamper padam…
Tiada Istana lawa..tiada kereta berharga…
Tiada layanan diraja..tiada berbaju bergaya…
Tiada kediaman menteri..tiada hidangan V.I.P…
Tiada persen disana sini…tiada bahagian anak dan bini…
Tiba-tiba kalian kata : kamilah beban Negara..
Aduhai celaka bahasa yang kalian guna..
Kalian yang belasah.. kami yang bersalah..
Kalian buat untung..hutang kami tanggung..
Kalian mewah melimpah.. kami susah parah..
Kalian hilangkan wang…poket kami yang terbang…
Kalian makan Isi, kami dijadikan abdi…
Kembalilah kepada kami harta Negara…
Jangan hanya kalian sahaja yang merasa..

Source Dr MAZA

yang kat bawah ni boleh tahan power 'makan dalam' hahaha...

tu baru RON95 naik 20 sen.
lagi 4 jam RON97 naik 15sen dan GST kenderaan perdagangan +5%

Monday, August 19, 2013

Rabun?!! Oh Tidak!!

Pada suatu pagi
"Sebelum saya refer pada specialist, saya rasa elok kita buat test diabetes dahulu, kadang-kadang masalah ni ada kaitan dengan kencing manis. Pergi ke makmal untuk buat test kemudian datang sini balik" kata doktor sambil menyerahkan slip test diabetes.

Eric keluar dari bilik doktor menuju ke makmal, beberapa ketika kemudian namanya dipanggil.
"Pukul berapa sahur pagi tadi?" tanya pembantu makmal
"Pukul 5" jawab eric (baru 4jam manakala, tempoh berpuasa sepatutnya 8 jam)
Eric menghulurkan tangan kiri kepada pembantu perubatan, jarum dicucuk ke jari manis, maka keluarlah setitik darah, dan sekeping test sample digunakan untuk menyedut darah yang keluar. kemudian dimasukkan kepingan itu dalam alat satu alat untuk dianalisa. satu bacaan tertera dan dicatit pada slip yang dibawa eric.

eric masuk semula ke dalam bilik doktor dan menyerahkan slip tersebut kepada doktor.
"nampaknya test diabetes normal, tiada masalah kencing manis." kata doktor sambil membuat panggilan kepada specialist.

"Ok saya dah buat appointment dengan specialist dan serahkan surat ni di klinik specialist, selepas test dengan specialist jumpa dengan saya bulan depan."

(seminggu kemudian di Klinik Specialist...)

Eric baru sahaja melepasi ujian mata pertama , tiada apa-apa masalah pada ujian pertama. eric dipanggil untuk ujian laser. selepas hampir 45 minit ujian laser, specialist laser merumuskan tiada masalah pada blind spot dan saraf mata. kemudian eric diminta menunggu untuk dimasukan sejenis cecair yang akan di titiskan di dalam mata untuk ujian seterusnya. di sebelahnya duduk seorang nenek bersama cucu lelakinya yang berusia lebih kurang 5 tahun, nenek itu sedang memejamkan mata. manakala cucunya tidak berhenti dari bertanya neneknya itu dan ini dengan panggilan 'tok'. eric hanya menunggu sambil membaca email menerusi telefonnya.




beberapa minit kemudian seorang jururawat datang kepada eric dan meminta eric mendongak kepala supaya mudah untuk minitiskan sejenis cecair kedalam mata eric. 
"ubat ni nak bagi urat kat mata awak kembang sikit" kata jururawat.
pada mulanya memang mata terasa agak pedih tetapi jururawat tidak pula memberitahu eric untuk memejamkan mata seperti nenek disebelahnya. 
"tok, kenapa abang ni tak pejam mata pun?" kata cucu kepada nenek di sebelah eric.
"mana tok nak tau, kan tok tengah pejam mata"
ketika jururawat lalu di depan barulah eric tahu dia sepatutnya memejamkan matanya selepas ubat itu dititiskan setelah di beritahu oleh jururawat. 

eric menyimpan telefon bimbitnya dan memejamkan matanya, hanya bunyi tapak kasut jururawat berjalan kesana kemari dan juga keletah cucu nenek disebelahnya. kemudian kedengaran jururawat memeriksa nenek disebelahnya.

beberapa ketika kemudian...
"dik buka mata, saya nak check" kata jururawat (peh! rasa macam budak muda je dipanggil demikian)
Eric membuka mata dan lampu suluh disuluh pada matanya, tetapi jururawat berkata masih tidak kembang. prosedur menitiskan ubat mata dan pemeriksaan diulangi hingga tiga kali pun masih tidak mendapat apa yang diinginkan. perkara yang sama juga berlaku pada nenek disebelahnya.

eric harus melalui tiga jenis ujian mata , elektronik dan visual. Ujian visual yang menggunakan cahaya terang betul-betul memedihkan dan menyilaukan mata eric, tetapi walau berair mata sekalipun eric terpaksa menahan matanya daripada berkelip. setelah semua ujian dijalankan klinik sudahpun ditutup dan eric adalah yang terakhir meninggalkan klinik kerana paling lama diperiksa dengan kesemua ujian. keputusan yang diketahui hanya lah normal dan tiada apa-apa masalah.

selepas semua ujian mata eric mula terasa silau, dilihat jam di tangannya tetapi penglihatannya kabur nombor mahupun jarum jam sekalipun tidak nampak! di belek-belek telefonnya tetapi tulisan apapun tadak nampak dilihat melainkan cahaya dari screen! kenapa tahap penglihatan 6/6 seperti juruterbang sebelum ini tiba-tiba menjadi rabun? eric mula terbayang jika dirinya terpaksa memakai cermin mata kerana rabun dekat. atau mungkinkah rabun itu disebabkan oleh cecair yang dititiskan kematanya tadi? bagaimana untuk memandu pulang berseorangan dengan penglihatan sedemikian?

Selepas segala urusan dengan klinik itu selesai eric keluar dan mendapati cahaya matahari seperti berubah menjadi sangat terang dan amat menyilaukan matanya, maka eric memakai cap dan sunglassnya yang paling gelap dan bertawakkal sahaja memandu pulang. Nasibnya baik kerana pada hari raya keempat banyak kereta yang menuju ke bandar dan arah tujuannya pula ialah keluar dari bandar Kota Bharu.

apabila sampai dirumah penglihatannya masih sama. selepas tidur selama 2 jam barulah penglihatannya beransur semakin normal. rupa-rupanya rabun itu hanya kesan dari cecair untuk mengembangkan urat mata!  Dan keesokan harinya barulah penglihatan eric pulih sepenuhnya, alhamdulillah...

PS: lewat post entry kali ni, dua post yang lepas pun adalah scheduled post yg di karang sebelum bulan puasa,  sebenarnya mengalami masalah cached copy dan cuti sepenuh masa di bulan ramadhan dan Hari raya.
PS2: belum terlambat lagi untuk mengucapkan selamat hari raya maaf zahir dan batin jika terkasar bahasa dan ter'buat ketupat' dan mengata, mungkin tahun depan terbuat lagi!  :)

Thursday, July 25, 2013

Alamak!! Polis!! 2 (Kisah Benar)

Sambungan Alamak Polis (Klik Untuk baca bahagian pertama Alamak!! Polis!!)

Dua kilometer kemudian mereka tiba di lampu isyarat dan berhenti bersebelahan antara satu sama lain ketika lampu merah, yang mana kereta wira hitam itu berada disebelah kanan paling hadapan di lampu isyarat. Pemandu di sebelah kiri melihat keadaan kereta hitam itu yang diubahsuai dengan pelbagai aksesori dan body kit dan ngauman eksos besar. Tiba-tiba pemandu wira hitam itu menurunkan cermin kereta sebelah penumpang depannya seperti ingin berkata sesuatu. Lalu pemandu Honda juga menurunkan cermin keretanya.

"die dang amik nombor kete deme" dalam loghat terengganu yang pemandunya kelihatan sudah berumur lewat 50an.
"kerete deme pun sama la" kata pemandu honda dengan ketawa kecil. dan kelihatan pakcik yang memandu wira hitam itu tersengih dan menampakkan 'pagar' hadapan yang sudah hilang (gigi depan, empat batang gigi atas dan empat batang gigi bawah)

pemandu Honda menutup kembali cerminnya keretanya sebelum ketawa memberitahu penumpang sebelah bahawa pakcik yang memandu wira hitam dah tua dan tiada "pagar depan". tidak sangka kereta yang diubah suai sebegitu dipandu oleh seorang pakcik yang agak berumur. 




Lampu insyarat yang tadinya merah bertukar hijau, wira hitam itu meluru kedepan diikuti kereta honda dan kereta-kereta lain. laluan selebar dua lorong menjadi satu lorong sahaja menyebabkan pemandu honda terpaksa memberi jalan kepada sebuah kereta sebelum memasuki lorong utama 100meter selepas lampu isyarat. 400meter kemudian kenderaan depan memperlahankan kenderaan di selekoh kedua. selepas melepasi selekoh pertama kelihatan operasi sekatan jalanraya yang dijaga oleh pegawai berbaju seragam putih dan dua buah kereta polis.

"Alamak!! Polis!!"

Beberapa kenderaan mewah diarahkan ke laluan ladang kelapa sawit diikuti seorang polis yang memegang buku saman. kelihatan seorang polis trafik sedang memeriksa satu demi satu kenderaan dihadapan. dibahu polis trafik itu tersangkut sebuah walkie-talkie yang wayarnya bersambung dipinggang. pemandu honda membuka cermin automatik tetapi tersilap membuka cermin belakang sebelum membuka cermin di sebelahnya. 
Gambar Hiasan
(Nora Danish tiada kaitan dengan Kisah ini :P

giliran pakcik yang memandu wira hitam diperiksa. Namun pakcik itu dibenarkan meneruskan perjalanan! ketika polis tersebut memeriksa kenderaan dihadapan, beliau menarik walkie-talkie yang tergantung dan memegangnya tidak jauh dari telinga kirinya, kemudian menekan butang sambil berkata 
"kereta tu baru sahaja lepas". sambil melepaskan kereta kedua dan kata-kata itu didengari pemandu honda, sekarang tiba giliran keretanya. pemandu itu memberikan salam, salam dijawab dan polis trafik itu berkata
"ok jalan" ketika itu walkie talkie berbunyi! dan pemandu itu suda beredar
"kereta tu pun baru je terlepas..." didengari melalui cermin belakang yang terbuka ketika kereta itu sudah melewati polis yang sedang menahan kereta dibelakang. 
"Fuh! nasib baik lepas.." kata pemandu honda sambil melepaskan nafas lega. 

cuma satu sahaja lagi cara untuk memastikan beliau benar-benar terlepas. jika pembaharuan cukai jalan tiada masalah maka itu menandakan pegawai jpj tidak dapat mengenalpasti nombot plet ketika kejadian itu, atau tiada surat saman ekor yang sampai ke rumah.

beberapa bulan kemudian, memang tiada surat saman ekor dan pembaharuan cukai jalan dengan JPJ juga tidak mengalami sebarang masalah. yang pasti, itu bukanlah kejadian kali pertama! malah bukan juga yang terakhir! Mungkin ianya hanya kebetulan, membuat sesuatu yang salah, tetapi bernasib baik dengan situasi tersebut. Siapa tahu niat dan tujuan watak yang sedang bermusafir dipermudahkan Allah. 

PS: sekali lagi diingatkan penulis tidak akan bertanggungjawab sekiranya anda cuba meniru aksi watak yang diceritakan dalam kisah benar ini dan tertangkap. bak kata Aaron Aziz dalam Fear Factor "sesiapa pun dilarang meniru atau melakukannya walau dimana dan pada bila-bila masa pun!"

(HOME)

Monday, July 15, 2013

Alamak!! Polis!! (Kisah Benar)

Assalamualaikum, 

Sebelum memulakan cerita kali ini, adalah di nasihatkan para pembaca sekalian agar tidak mengikuti apa yang telah dilakukan oleh watak yang diceritakan dalam kisah ini. mungkin apa yang berlaku adalah kebetulan at the right time at the right place atau mungkin hanya kerana nasib yang telah ditakdirkan berlaku pada hari itu.

(Base on Real life event)

Kelihatan sebuah kereta Honda membelah kesunyian jalan yang lengang dipandu dengan kelajuan melebihi had laju yang ditetapkan. daun-daun kering berterbangan diatas jalan apabila kereta itu menyusuri jalan yang diselaputi helaian daunan yang gugur dari pokok kayu di perkampungan di kiri dan kanan jalan. sesekali pemandu itu mengerling ke screen GPS yang dilekatkan pada dashboard kereta. Estimated Time arrive (ETA) berkurangan setiap beberapa belas kilometer dilalui.

Hanya beberapa motorsikal dari kawasan kampung sahaja yang melalui jalan tersebut. apabila kereta melepasi kawasan kampung, kiri kanan jalan hanyalah terdapat hutan. beberapa ketika kemudian barulah pemandu itu terpaksa memotong beberapa lori kecil dan lori panjang dan lebar. Pada mulanya memotong kenderaan berat mudah sahaja sehinggalah kereta itu melalui jalan berbukit dan laluan berselekoh tajam. selepas memotong lori panjang terakhir pemandu kereta tersebut sedar hampir keseluruhan jalan selepas itu adalah jalan garisan berkembar (double-line) dan jalan yang banyak selekoh.

Tidak berapa lama kemudian kereta tersebut terpaksa mengekori sebuah treler panjang dan lebar yang hanya berkelajuan 50-70 km sejam. pemandu itu cuba mencari peluang untuk memotong kenderaan berat tersebut namun jalan dengan selekoh merbahaya membataskan niatnya. kenderaan yang datang dari arah bertentangan juga kelihatan semakin bertambah bukan sahaja kereta malah kenderaan berat lain juga datang dari arah bertentangan.

Beberapa minit berlalu kereta itu masih lagi terpaksa mengekori treller tersebut, memandu pada kelajuan seperti treller itu amat menguji kesabaran. Tiba-tiba pemandu itu menyedari sebuah kereta proton wira hitam semakin menghampiri belakang keretanya. kereta itu juga terpaksa mengekori sahaja dari belakang mungkin juga tidak berani memotong dengan selekoh berbahaya dan juga di jalan double line di sepanjang perjalanan tersebut. kedua-dua kereta tersebut terpaksa mengekori treler hampir 20minit dengan penuh kesabaran.




Tiba-tiba peluang untuk memotong terbuka didepan mata, cuma masih berada di jalan double line dan apalagi bila tiada kenderaan yang datang dari arah bertentangan! tanpa membuang masa pemandu terus menekan accelerator dan memecut untuk memotong treller di depannya tanpa menoleh kepada GPS yang sedang menunjukkan simbol sekatan jalan pihak berkuasa. kereta hitam dibelakangnya juga turut memecut mengikuti kereta pemandu di depannya.

Alangkah terkejutnya kedua-dua pemandu berkenaan apabila terlihat seorang pegawai memegang bendera kecil 200 meter dihadapan mengarahkan untuk berhenti kerana kesalahan memotong di jalan 'double line'. pemandu honda melepaskan pedal accelerator dan kelajuan menurun terlepas 50 meter kedepan dari pegawai yang berada di tengah jalan yang juga cuba menahan kereta hitam di belakang. 
Gambar Hiasan

Pada masa yang sama pemandu honda itu memikirkan plan kalau berhenti memang confirm duit melayang, kalau tak berhenti belum tentu lagi duit melayang. jika memecut kembali tentu sekali pegawai tersebut tidak dapat mengenalpasti nombor pendaftaran melainkan nombor pendaftaran kereta hitam dibelakangnya. tanpa berfikir panjang pemandu itu terus memecut kembali. melihatkan situasi itu pemandu kereta hitam juga mengikut memecut tanpa menghiraukan pegawai yang kelihatan panik dan berlari ke post dalam kelam kabut pegawai itu juga cuba mengelak daripada dilanggar treller menyebabkan treller itu berhenti dengan mengejut.

pemandu honda ketawa bersahaja melihat gelagat dua pegawai muda di post yang sedang kelam kabut melalui cermin pandang belakang. kereta hitam masih berada dibelakang kerana pemandunya hampir memberhentikan kereta betul-betul di depan post semasa di tahan. cuma apa yang tidak menyedapkan hati apabila ternampak walkie-talkie di tangan pegawai di post. alat komunikasi seperti ini mempunyai capaian 3-6 kilometer radius. mungkinkah ada operasi sekatan lalulintas lain 3-6 kilometer selepas post tersebut?

penumpang disebelah pemandu honda bertanya
"ok ke buat macam tu tadi?"
"memang salah, tapi kalau berhenti dah confirm kena denda maksimum 'red handed' lak tu, kalau lari belum tentu lagi dia dapat ingat nombor plet, lain la kereta kat belakang tu, dia dah nak berhenti depan post tapi boleh pecut balik, sah-sah la nombor plet kereta tu diorang dapat.."

dua kilometer kemudian mereka tiba di lampu isyarat. mereka belum mengetahui apa yang bakal di hadapi selepas lampu isyarat tersebut!

Bersambung... (Baca Sambungan)

Friday, July 05, 2013

How To Improve Your Life

Personality
1. Don't compare your life to others'. You have no idea what their journey is all about.
2. Don't have negative thoughts of things you cannot control. Instead invest your energy in the positive present moment.
3. Don't over do; keep your limits 
4. Don't take yourself so seriously; no one else does 
5. Don't waste your precious energy on gossip 
6. Dream more while you are awake 
7. Envy is a waste of time. You already have all you need..
8. Forget issues of the past. Don't remind your partner of his/her mistakes of the past. That will ruin your present happiness.
9. Life is too short to waste time hating anyone. Don't hate others.
10. Make peace with your past so it won't spoil the present 
11. No one is in charge of your happiness except you 
12. Realize that life is a school and you are here to learn. Problems are simply part of the curriculum that appear and fade away like algebra class but the lessons you learn will last a lifetime.
13. Smile and laugh more
14. You don't have to win every argument. Agree to disagree.

Community:
15. Call your family often
16. Each day give something good to others 
17. Forgive everyone for everything 
18. Spend time with people over the age of 70 & under the age of 6 
19. Try to make at least three people smile each day 
20. What other people think of you is none of your business 
21. Your job will not take care of you when you are sick. Your family and friends will. Stay in touch.

Life:
22. Put GOD first in anything and everything that you think, say and do. 
23. GOD heals everything 
24. Do the right things 
25. However good or bad a situation is, it will change 
26. No matter how you feel, get up, dress up and show up 
27. The best is yet to come 
28. Get rid of anything that isn't useful, beautiful or joyful 
29. When you awake alive in the morning, thank GOD for it 
30. If you know GOD you will always be happy. So, be happy. 

While you practice all of the above, share this knowledge with the people you love, people you school with, people you play with, people you work with and people you live with. Not only will it enrich YOUR life, but also that of those around you. 

PS: coming soon Kisah Benar in the making, recently my blog page could not be viewed due to some technical reason. sorry for any inconveniences, I have just resolved the problem. Thank you for your support! 

Tuesday, June 18, 2013

Nak kahwin Dengan Awek Cun Punye Pasal

Assalamualaikum, 

Earlier today aku terbaca iklan kahwin dalam facebook cuba korang baca iklan dibawah:

PENGUMUMAN PENTING....PENGUMUMAN.....ikhwan mesir umum utk sesiapa yg sanggup utk ambil muzslimat syria sbg isteri hanya usd 40 shj... sekarang ramai berada d masjid2 di sekitar kaherah... masih muda2 lg lingkungan 15-20. .berrminat sila beri nama ke Ust Azizul: 01995xxxxx.Haaaa! Mari2 kita kawin ramai2
Mahar - Rm120
Airfare nak bawak dtg sini - Rm2000
Kenduri Kecik2 amik catering ngan 200 org x rm10=rm2000
Kadi + paperwork - Rm300
Total - Rm4420 dpt bini lagi sorang!

Aku rasa ramai juga yang terbaca about iklan ni, lagi-lagi bila gambar awek ala-ala mat salleh yang di post dalam iklan tu

Guess what? by 6:30pm dah berjangkit masuk dalam group whatsapp. lepas dinner, bila mengadap notebook, aku buka facebook, rupa-rupanya macam cendawan tumbuh selepas hujan daaa! that same advertisement penuh dengan beratus share! 

Apa yang nak buat aku tergelak lak, bila ramai yang dah start pasang angan-angan nak 'buka cawangan'. dan juga ada yang tanpa segan silu comment dalam iklan facebook dalam that shared advertisement, dan seriously betul-betul nak pasang lagi satu! dan aku perasan memang dari cara yang aku observe diorang memang nak for real! dan semestinya kalau wife dia baca comment diorang, ada kemungkinan terjadi perang dunia dengan pinggan mangkuk melayang?(oh!)

jadi aku pun send this to one friend, dan commentnya "so young! 15" ye la kalau ikut islam dah akil baligh dah boleh kawen. cuba bayangkan 15 tahun? kalau kat malaysia ni baru nak amik PMR! what a pity. 

sebenarnya semua ini adalah tidak benar... cuba korang fikirkan, kenapa bila pasal perkahwinan begitu cepat berita mendapat sambutan dan terus di share tanpa usul periksa. dan perbincangannya jauh menyimpang dari niat asal. Tapi bila di ajak bersama-sama dalam perjuangan solidariti rakyat syria, sambutannya sungguh menyedihkan.

apa yang berlaku disebalik realiti iklan ini juga amat menyedihkan. mereka sebenarnya dijual seawal usia 14 tahun untuk dipaksa berkahwin atau dijadikan hamba pelacuran selepas menjadi pelarian.

PS: to my friends yang beria-ia sangat petang tadi memang nampak aku asyik silent je, but I am observing. rasa macam nak dedahkan, tapi biarlah rahsia what goes in whatsapp stays in the whatsapp, and so is facebook. aku tak interested dengan iklan tu, tapi kalau ada peluang untuk mati syahid alangkah beruntungnya peluang sebegitu!
PS2:semoga kita tidak lari dari niat yang asal, dan moga Allah memberi hidayah kepada kita semua. 




Untuk bacaan lanjut, berikut merupakan keratan berita dari The Telegraph

Syrian Girls 'Sold' Into Forced Marriages

In Jordan, hundreds of Syrian females have been affected by an informal trade that has sprung up since the start of the war in Syria, where men use "agents" to source Syrian refugees to use for sex.

Often this is done under the guise of "marriage": The 'dowry', which in Muslim society is traditionally paid by the groom as a guarantee of the bride's security has become a payment for sex. And the "marriage", is an affair that lasts only a few days or even hours.

"We realised these were Mut'ah or 'pleasure marriages'," said Ziyad Hamad, whose charity, Kitab al-Sunna, is one of the largest organisations working with Syrian refugees in Jordan. "It is a fake marriage; they use handwritten documents that are not registered by a Shiekh [religious leader].

Men travelled from Saudi Arabia and other countries to marry girls in the camps. They would pay rent for a home outside the camp and tell the women they would support them. Then they would have sex with them and divorce them one week later."

Mr Hamad said: "They would tell them: 'we will marry you like this now and then formalise it when we go to Saudi Arabia.' But then they would leave and change their phone numbers. Many Syrian girls have been impregnated and abandoned in this way."
(HOME)

Saturday, June 08, 2013

Kisah Duit Syiling Dan Batu

TINGG!

Wang syiling itu jatuh di hadapan seorang lelaki yg sedang asyik membancuh simen. Melihat logam kecil itu,tangan lelaki itu terhenti melakukan kerja. Tidak menunggu lama,tangannya segera mengutip syiling itu dan dimasukkan ke dalam poketnya. Dia menyambung semula kerjanya.

TINGG!

Sekali lagi lelaki itu terpandang duit syiling tidak jauh dari sisinya. Lelaki itu menoleh ke kiri, kanan dan di sekelilingnya. Tiada siapa yg berdekatan dengannya. Sekali lagi dia terus mengambil syiling itu dan menyimpan dalam koceknya.Tidak lama kemudian, lelaki itu ternampak lagi duit syiling berdekatan dengannya. Pun sama, dia mengambil dan menyimpannya.“Rezeki aku!” kata lelaki itu dalam hati.

Lelaki itu tidak sedar, logam syiling itu sebenarnya dicampakkan oleh ketuanya daripada aras lapan bangunan separuh siap yg mereka bina itu. Sebenarnya, ketuanya mahu memanggilnya. Ada pesanan yg mahu disampaikan ketuanya itu.

Puas ketuanya menjerit daripada aras lapan, cuba memanggil lelaki itu yg berada pada aras paling bawah.Namun, jeritan itu tidak mampu mengalahkan pelbagai bunyian mesin pembinaan di kawasan tersebut. Dek kerana itulah, ketuanya itu mencampakkan syilingnya dengan harapan lelaki itu akan mendongak melihatnya di atas. Mudah-mudahan,dapatlah dia menyampaikan pesananya kepada pekerjanya itu.
Sayangnya, sehingga habis wang syilingnya dibaling ke bawah, lelaki itu masih belum juga mendongak ke atas.Lantas, ketuanya itu mengumpulkan serpihan batu kecil yg terdapat di lantai. Satu persatu batu kecil itu dibaling ke bawah.

Beberapa kali batu itu mengenai badan lelaki itu. Setelah merasa sakit dan terganggu ,lelaki itu mendongak ke atas,melihat dari mana datangnya batu-batu kecil yg menyerangnya tadi. Barulah dia ternampak kelibat ketuanya yg sejak tadi cuba mencuri perhatiannya bagi menyampaikan pesanan.

P/s : Sahabat sekalian, kisah ini sekadar kiasan antara kita dengan Yang Maha Pencipta. Tanpa sedar, Allah sering menjatuhkan ‘syiling’ lambang rezeki, rahmat atau kesenangan yg tidak terkira banyak kepada kita. Tuhan menjatuhkan ‘syiling’ itu sebagai satu panggilan agar kita sentiasa mendongak ke atas untuk mengingati dan bersyukur dengan kurniaan-Nya.Tetapi, kita acap kali lalai untuk ‘mendongak’ ke atas sebaliknya terus menikmati pemberian-Nya tanpa mengucapkan terima kasih.

Seperti kisah ketua dan pekerja tadi, apabila jatuhan syiling tidak berjaya menarik perhatian, lalu Dia jatuhkan pula ‘batu’ yg berupa musibah, kegagalan, keperitan dan pengalaman yg menyakitkan. Dan hanya setelah kita merasa kesakitan itu,barulah kita teringat untuk mendongak,menadah tangan bersyukur mengingati Yang Maha Pencipta kita

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

pages