nuffnang

nuffnang LR

Friday, June 25, 2010

Umrah I

World Highest Clock tower in progress

Kaabah a view from the roof
Just a few picture attached for this blog, Don't have much time to write, so much things to settle before heading back to KL!

Saturday, June 12, 2010

Jubail episode VIII

Jubail Episode 8,


sebenarnya minggu ni ada kekurangan sikit nak menulis, so many bad news going on around in the plant, with the job agent, health. last week awal-awal minggu lagi dah kena selsema & batuk, tapi takpe sempat la ke klinik dalam plant for medication. Alhamdulillah this health problem only last for 2 days and recovered.


main reason that kill my mood and demoralized most of my batch was about going home to malaysia. sepatutnya hujung bulan ni kami boleh balik ke malaysia untuk urusan permanent visa, tapi kusangka panas hingga ke petang, rupa-rupanya panas sampai ke tengah malam! (nak buat macam mana dah nama pun padang pasir, mana ada hujan musim-musim panas kat sini). visa kena extend sampai penghujung july. habis kacau plan nak balik raya dan plan2 seterusnya. the job agency cakap, kalau tak bagi passport untuk extend, it means you will not be in KSA to work here again. nak tak nak, terpaksa la bagi gak passport untuk extend. tapi dalam kami berenam ni, 2 orang tetap berdegil tak nak bagi passport, maybe sebab tak tahan nak balik. dan ada sorang lagi orang chinese malaysian batch lain, kena kick out sebab banyak complaint. memang patut pun, this guy is irritating to us anyway.


baru je 2 minggu lepas cakap pasal memasak, & baru je 3 minggu memasak sendiri, alih-alih minggu lepas dapur meletup. tak tau la macamana bleh meletup, padahal cuma pakai hot plate bukan pakai gas. I'm not around, my housemate je bagitau dapur meletup, maka 7 hari dapur tak berasap, terpaksa la makan kat luar. terpaksa la fikir dulu apa nak makan bila time dinner macam empat minggu lepas.


since dah kurang mood, member yang dah lama kat sini ajaklah pegi shopping ihram untuk menunaikan ibadah umrah. mengikut plan this 16 june kami akan berangkat ke mekah melalui saudi airline. flight tiket pun dah beli berharga 780 riyal untuk return trip. tak tahan kalau nak naik bas for twelve hours.

fanatir beach
the following day dia ajak lak gi picnic di pantai fanatir. plan asal adalah untuk mandi, tapi bila keluar dari rumah, housemate cakap dia tak nak mandi, so tak plan pun nak mandi, tapi pakai jugak la shorts dalam jeans just in case. bila nampak pemandangan laut teluk parsi yang jernih kebiruan, hajat asalnya nak main air sampai buku lali je, tapi nampak pak arab mandi nampak cam best je, air plak sejuk ketika hari yang panas terik, member yang lagi sorang pun mandi, terus ubah fikiran untuk mandi pantai. nasib baik dah pakai seluar pendek, terus bukak jeans & mandi. dua orang je yang mandi petang tu, tapi kalau nak banding air laut parsi dengan air laut cina selatan, air laut kat parsi ni tersangat la masin. at least 3 kali lebih masin dari kat malaysia. bila cuba berenang beberapa puluh meter tak tahan pedih mata, air terlampau masin, tu yang air jadi biru jernih semacam kot. kat tengah laut ada beting pasir, nak cuba berenang ke beting pasir, tapi bila berenang sampai half way terasa kaki tak jejak dasar pantai, terus cancel plan & patah balik kepantai sampai kaki jejak balik kat pasir pantai. dalam gak kat tengah tu rupanya. patut la ada lifeguard yang jaga kat tepi pantai.

nice blue persian gulf

baru je last week kena tukar processing plant daripada styrene pergi ke plant utility, padahal baru je dua bulan kat styrene. dah familiar with styrene nak kena familiarized with utility plant atas arahan manager. dah dua bulan baru nak realize my previous experience is in utility & power generation. bila masuk plant utility, round the plant, masya'Allah! kalau nak pergi dari office ke hujung supply area, paling kurang kena naik pickup truck, jauh! dah la tu dengan keadaan plant yang kena panjat sana sini, baru first time masuk plant terus kotor dgn grease kat lengan kemeja uniform fire resistance. second day terus jumpa bos utility.
"I don't think it is a good idea to transfer me to this department after i'm familiarized with previous department"
"that was what I am telling the manager yesterday, maybe i"ll try to discuss with the manager and your superintendent about this, but for now you just continue with your task"
"thank you sir"
selepas solat zohor di surau utility buat solat hajat, dalam sujud terus doa biar kena tukar ke department lama petang tu jugak. lepas bagi salam nampak bos utility masuk surau, & dia bagitau
"you can go back to styrene now"
fuh! lega rasanya boleh balik ke department lama dah la department ni kat ceruk plant, kena naik bas nak sampai, kalau tertinggal bas 'hangus' gak nak berjalan nak gi lunch tengah2 panas terik lebih 2 kilometer! (dah kena pun time lunch first day)


orang arab ni takde huruf P jadi diorang gantikan P dengan huruf 'ba', so kalau pump diorang akan sebut bumb kalau repair diorang akan sebut rebair! pening jugak kalau kita tak tau apa yang nak di sebut arab, pump dgn bumb memang tersangat berbeza bunyi sebutan diorang ni. Panasonic jadi banasonic, pepsi jadi bibsi. ada satu cerita kat tempat parking shopping complex, sorang arab nak park kereta kat tempat parking yang dah penuh, so dia pun tanya pada guard kat situ
"where can i bark?" tanya org arab tu
orang malaysia yang terdengar pertanyaan tu pun dengan selambernya jawab
"ahaaa... this area is wide enough, you can bark anywhere!" sambil gelak
that was just a joke actually. hahahaha


thats all for now, next week takde cerita sebab akan bertolak ke makkah untuk ibadah umrah. wassalam

Friday, May 28, 2010

Jubail Episode VII

Jubail Episode 7,

Baru je berbual-bual dengan orang yang agak lama di saudi, katanya "keje kat sini untuk orang-orang mata duitan yang sanggup hidup tanpa kasih sayang" apa yang member ni cakap ada gak betulnya. antara sebab orang datang kesini sebab gaji yang berbeza dengan rate di Malaysia sebagai expatriate. tapi bila datang secara solo, berjauhan dari keluarga, hometown, best friends, dan orang2 yang sama maksud dengannya, hanya kawan2 seperjuanganlah yang menjadi ahli keluarga di sini. maybe bila orang baca teks si atas mesti orang ingat "dah homesick ke penulis ni?" hahaha... dah homesick ke? hmmm susah nak jawab soalan ni. panjang ceritanya kalau nak di huraikan satu-satu. cuba la cakap pasal nasik lemak.. fuh... terbayang nasik lemak dalam fikiran... tapi jangan harap nak jumpa kat sini... tu baru satu!

setelah sebulan asyik makan masakan arab je kat sini, lama2 naik boring gak, minggu kedua & ketiga, masing2 dah pening nak makan apa? soalan cepu mas "nak makan apa malam ni?" sampai satu tahap sebelum keluar dinner kena fikir dulu nak makan apa malam tu, nasi mandy? nasi Bukhari? Falafil? Mutabak? Masalla? Kebab? sandwich? kena pula time isyak dah semakin lewat, takkan lepas balik dari dinner terus tido. bila dah masuk bulan kedua, ada cadangan terbaru... MEMASAK!

memasak, satu subjek yang agak asing bagi orang yang tak pernah memasak. dalam rumah ni dua-dua tak pandai masak, yang tau cuma setakat goreng ikan je la. nak masak kena la beli bahan mentah dulu, ikan dan sayur semua beli kat pasar. kat pasar ada banyak jenis ikan, tapi paling banyak ikan kerapu! cakap la ikan kerapu apa nak, semua ada! kerapu merah, kerapu besar, kerapu kecik, dan kerapu-kerapu yang sewaktu dengannye. nasib baik la ikan kerapu ni favorite, harga pun boleh kata murah sikit dari malaysia. kalau kat pasar mesti nak cari ikan-ikan yang segar kan? yang respek kat sini penjual ikan semua honest, dia akan tunjukkan ikan mana yang betul2 fresh, kalau dia nampak kita dok belek-belek ikan yang tak berapa fresh dia cakap tak payah beli! setakat mana ikan fresh kat sini? contohnya, minggu lepas pegi beli ikan kerapu merah, penjual ikan cakap, ikan tu masih fresh, since dia nak buktikan ikan tu masih fresh dia suruh kita tekan jari kat perut ikan kerapu merah tu. bila tekan je kat situ, ikan tu bergerak balik! ingatkan dah mati, rupa-rupanya hidup lagi! memang betul-betul fresh, baru naik dari laut la tu.

berbalik kepada cerita memasak, memasak memang pada mulanya buat secara try and error. hari pertama masak, ikan kembung goreng dengan sayur (ladies fingger) goreng, nasik kering takde kuah. second time ikan masak pedas, sayur dengan oyster sauce. cuma bila tiap2 kali makan, terfikir "kenapa ikan ni tak garing?" rupa2nya lupa nak kelar ikan tu. memasak gets improvement just from experience, tapi tak la expert, kalau biasa orang cakap "kopi bujang" yang ni maybe "nasi bujang" la kot. biasanya bila balik kerja, rehat kejap 20 minit, terus masak, sorang goreng ikan, sorang lagi process & masak sayur (that's me) sayur yang berkuah banyak for the first time was sayur air. lepas tu mula la, menu lain, daging goreng kunyit, ikan masak kicap, bawal sweet & sour setakat tu je la dulu, lain2 menu maybe will develop later. resepi ada, cuma bahan je susah sket nak cari.

pasal kerja, previously I thought kerja sebagai supervisor ni lagi rendah daripada engineer, tapi di saudi keadaan dah terbalik. supervisor lagi besar dari engineer. engineer kena report kepada supervisor. tapi agak terkejut bila tengok knowledge geng-geng arab ni, bukan nak memperkecil-kecilkan tapi itulah hakikatnya, tak tau lah macamana diorang belajar di universiti di sinun! Jawatan engineer, tapi third angle tak tau, isometrik pun tak tau, wafer valve pun tak tau, senang-senang je diorang ni kena tipu dengan mat filipino. selalunya orang filipino yang agak expert dia akan challenge orang arab, bila orang arab tak tau, dia panggil supervisor malaysia suruh terangkan, this is how I discover knowledge orang arab. I experience it myself, sebab biasanya it was all about basic engineering.

however, dengan kehadiran supervisor-supervisor Malaysia yang tau tentang banyak perkara engineering, supervisor2 arab terasa seperti tergugat. I sense this and my Malaysian friend also kena yang sama. ye lah supervisor arab yang sama level with me umur dah 50 tahun, kita baru 32 masuk2 dah sama level dengan dia, dah la tu bila meeting daily update, input maintenance progress datang dari supervisor malaysia... (I'm just doing my job) orang arab? dari pagi sampai petang dok depan desktop, call, call... call... kadang2 call bukan pasal kerja pun, call booking, call bini kat rumah, macamlah kita tak tau. call rumah pagi, tengahari & sebelum balik, pakai telefon ofis lak tu, boleh kata hampir semua arab macam tu.

solat orang-orang arab kat sini pun lain, kita kalau tengok orang malaysia solat cepat pun tak secepat sesetengah orang arab. diorang punya sembahyang, kalau kita pakai turbo, dia pakai triple turbo! biasanya solat macam ni jadi time zohor & asar, kita belum habis surah alfatihah dia dah rukuk. kita cuba gak baca habis cepat kalau nasib baik sempat la, tapi ada gak yang lagi cepat dari tu, kita baru ayat ketiga al-fatihah, imam dah rukuk. minggu pertama solat dulu terjegil gak bijik mata macam tak percaya diorang solat terlalu cepat, lama2 get used pun still mengejar lagi. jadi kalau solat maghrib dengan isya' je lah yang ok.

orang arab ni sesetengahnya sembahyang banyak bergerak. apa dia nak buat time sembahyang dia buat je, garu ke, check kuku ke apa2 jelah. pernah nampak sorang arab ni, lepas takbir je dia check kuku sambil gigit2 kuku, dari mula solat sampai salam dok tengok kuku sambil kadang-kadang gigit, kecuali time rukuk & sujud je. hai.. tak tau la diaorang ni belajar solat kat mana. bila kita fikir-fikir balik, kesimpulannya orang malaysia lagi arif dengan rukun solat daripada pak-pak arab.

to be continue next week, Insya'allah..
wassalam.

Wednesday, May 26, 2010

betul ke Port Dickson ada Buaya?


berita hari ni dah keluar gambar buaya tembaga kat pantai berhampiran dengan port dickson. sebelum ni ada gambar video buaya yang tak berapa terang (lihat post terdahulu). sekarang buaya ni mula naik ke darat kat Teluk Gong, rasanya buaya yang sama macam yang dalam video.
Species: Buaya Tembaga
Panjang: 3.5m (besar tuuu)
additional info: orang kata buaya air masin ni lagi ganas... tengok gambar aje pun buaya sesaja buat muka brutal bagi nampak gigi.

Monday, May 24, 2010

cooking

Long... long... time ago, aku tahu cara nak menggoreng, selalunya kentang dan telur. cuma skang ni banyak goreng ikan je. tapi memasak & menumis lansung tak tau, dan hari ni buat pertama kalinya memasak sendiri. buat apa? sayur air je.. tapi ok la jadi la & boleh makan dengan ikan goreng. tapi lupa nak amik gambar... takpela maybe next time...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

pages