nuffnang

nuffnang LR

Sunday, January 06, 2013

Hikmah di Sebaliknya


assalamualaikum, 
akhirnya first entry untuk tahun baru,memang nak post entry dari first January lagi tapi malangnya something coming up dan tak dapat nak mengarang. dan baru tadi menulis new entry tapi rasa semacam untuk post jadi terpaksa re-make entry baru. 

apa yang coming up? my father warded for major surgery tapi kena postpone, jadi 3 hari jugalah stay kat hospital. major surgery tu reschedule next month, so tak sempatlah menjadi 'batman' atau keluangman kat hospital menjaga my father kat ward.
dah masuk tahun baru sekolah dah buka, jadi sisters semua kerja, yang mengajar kena masuk mengajar balik, yang tinggal siapa lagi? bila fikir-fikir balik, inilah hikmah yang Allah tunjukkan selepas resign dari kerja dulu. kalau sekarang masih berada di negara tu, satu kesusahan yang my parent harus lalui bila ada kes macam ni. macamana nak ulang alik dari rumah dan hospital kalau takde orang drive.

yes.. my mother ada driving license, tapi bila dah bertahun tak drive susah nak familiarize balik. kalau my father, memang should not use energy to drive sebab melibatkan muscle of lower abdomen. kena lak timing maid balik kampung renew border pass jadi sekarang takde tukang masak sehingga border pass siap. jadi sapa nak tolong belikan breakfast, lunch & dinner?

walau apapun pertolongan dan pengorbanan yang diberikan, ia tidak mungkin sedikitpun dapat menyamai pengorbanan kedua ibubapa yang menjaga kita sejak dari kecil. ada satu perkara yang buat aku terkilan sebelum berhijrah ke luar negara, bila my mother warded untuk surgery membuang cancer dan membuat beberapa rawatan chemotherapy. I was not there, tak dapat balik pun kerana bertugas dan kerana manusia-manusia keji yang membesar-besarkan masalah kecil seolah-olah energy plant tu nak meletop, damn bloody bastard idiot! 


nobody know how I felt at that time.  I was put to rest by a hospital specialist, then I have a chance to go back to my hometown. that is the point where I decided to be an expat. and from that point I actively start writing to release my stress. maybe I should stop here before I start cursing again. 

PS: ada dua entry coming up, insyaallah akan di post dalam masa terdekat. and sorry for the bad word from this entry. have a nice weekend! 

2 comments:

  1. alhamdulillah....everything happened have areason....wish ur father get well soon...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

pages