nuffnang

nuffnang LR

Friday, September 27, 2013

Menabur Pasir Dalam Periuk

Assalamualaikum, 

(Perhatian: Adalah dinasihatkan ibu-ibu yang mengandung atau yang sudah menempah tempat di KBMC agar tidak membaca cerita ini kerana ia mengandungi unsur-unsur ganas yang mungkin mengganggu emosi ibu-ibu mengandung, biarlah suami anda yang membaca dan memberi nasihat as necessary. Penulis tidak akan bertanggungjawab diatas segala perkara yang berlaku selepas anda membaca cerita ini)

Based on true story...

Tujuan aku menulis kali ini adalah dengan sengaja untuk menabur pasir di dalam periuk nasi sebuah organisasi swasta yang mengaut keuntungan beribu-ribu ringgit dengan servis yang membahayakan dan boleh melibatkan kehilangan nyawa. Penulisan ini juga untuk memberi gambaran kepada para ibu-bapa atau mereka yang bakal bergelar ibu dan bapa yang ingin melahirkan anak di tempat tersebut khususnya di  pinggir bandar Kota Bharu agar kejadian yang sama tidak berulang lagi.

Pada mulanya kami merancang untuk mendapatkan cahaya mata melalui recommendation orang yang pernah mendapatkan perkhidmatan di hospital swasta tersebut. Kami mempertimbangkan untuk mendapatkan perkhidmatan dari doktor wanita untuk proses kelahiran. Jadi kami membuat keputusan untuk mendapatkan Doktor Suzi dari TMC Kota Bharu yang juga merupakan visiting doctor di Kota Bharu Medical Center (KBMC). jadi segala proses scan, konsultasi dan pemeriksaan dijalankan di TMC tanpa sebarang masalah dengan Doktor Suzi. Perwatakan doktor suzi yang agak alim dan pleasant itulah yang menarik kami untuk menggunakan khidmat beliau di KBMC nanti.

Selepas kandungan bulan ke-6 Doktor suzi menasihatkan supaya seminggu sebelum kelahiran (september) supaya datang lagi ke TMC untuk membuat penempahan tempat untuk kelahiran di KBMC. Tetapi kita hanya mampu merancang tuhan sahaja yang menentukan segalanya. Tinggal sebulan sebelum melahirkan kami mendapat berita bahawa kontrak doktor suzi dengan KBMC telah tamat. jadi kami terpaksa mencari alternative lain samada untuk kelahiran di hospital awam atau hospital swasta lain. 

Kalau hospital swasta seperti KBMC dan KPJ faham-faham sahajalah dengan kosnya. kedua-duanya hospital cekik darah terutamanya dengan pelanggan yang menggunakan medical insurance. setelah membuat survey akhirnya terpaksa membuat keputusan untuk proses kelahiran di KBMC. aku mencadangkan untuk menggunakan perkhidmatan di USM, sebagaimana yang di gunakan oleh family sebelum ini, tetapi isteri tetap ingin melahirkan anak di KBMC berdasarkan pakej yang ditawarkan hospital tersebut dengan kos kurang dari RM2000. 

seminggu sebelum kelahiran (terpaksa di awalkan daripada due date atas recommendation doktor awam) kami membuat appointment dengan KBMC dan berjumpa dengan Doktor L (bukan nama sebenar) yang mengganti doktor suzy. semasa berada di dalam bilik doktor setelah di scan, doktor berkata "nak beranak bila? hari ni pun boleh!"

gila gelojoh punye doktor, ikut suka hati dia aje nak decide untuk beranak seminggu lebih awal dari recommendation doktor, yang ternyata membuat isteri yang akan melahirkan anak pucat lesi! dan bila di ambil tekanan darah, tekanan darah yang normal bertukar menjadi tinggi! (takut punye pasal) pada masa tu aku dah terasa lain macam dengan doktor ni. tetapi kami tetap dengan keputusan supaya bayi kami dilahirkan tiga hari sebelum due date, kerana selepas tarikh itu segala proses kelahiran akan dilakukan oleh doktor lelaki.(haram kalau bukan darurat)
Hari yang ditunggu telah tiba, oleh kerana ramai yang check-in awal di KBMC pada hari itu maka kami terpaksa menunggu di dalam labor room. oleh kerana tiada bukaan doktor memasukkan ubat induce. bila di beri ubat induce, para ibu terpaksa berbaring selama satu jam sebelum ubat itu memberi kesan terhadap kontrasepsi dan bukaan. kemudian barulah kami di benarkan masuk ke bilik yang telah di sediakan. 5 jam kemudian doktor lily datang kebilik untuk memeriksa bukaan dan kontrasepsi. tetapi bukaan hanya melepasi hujung jari. apa yang berbeza pemeriksaan bukaan yang dilakukan oleh doktor suzy tidak menyakitkan manakala dari Doktor L pula amat menyakitkan! dan jika seorang ibu yang aktif dalam karate dan mempunyai black belt dengan kesakitan demikian tidak mustahil ibu yang mempunya kemahiran karate itu boleh memberi tendangan padu hingga doktor L terpelanting dan melekat di dinding!! (oh!)

Ubat induce kedua dimasukkan dan terpaksa berbaring selama sejam lagi. doktor L menasihatkan untuk membuat pembedahan (caesarian) jika masih tidak berjaya yang mana ia bakal mengundang kos empat kali lebih mahal dari proses kelahiran normal. Lima jam kemudian nurse datang untuk mengambil bacaan kontrasepsi melalui mesin CTG. daripada graf yang dilakar mesin tersebut pada pukul 11 malam kontrasepsi naik ke 90% yang mana minima kontrasepsi adalah 80%, pinggang pun dah sakit tapi mana doktor L? dok tido kat rumah, esok pagi baru datang!
CTG- Cardiotocography plot
keesokan pagi kesan induce dah hilang, doktor L datang check bukaan lagi, this time dia punye sakit masa nak check bukaan lebih sikit dari kali pertama. memang sakit dan sememangnya patut ditendang badan doktor L dengan tendangan berapi hingga badannya menembusi dinding!

untuk kali terakhir, sekali lagi ubat induce di masukkan. selepas 5 jam (sepatutnya 6 jam) sekali lagi mesin CTG digunakan. tetapi agak mengecewakan kontrasepsi tidaklah sekuat induce kali kedua. second induce contraception 90% wasted macam tu je. aku pasrah ajelah caesarian in not insured. dah masuk waktu jumaat aku terus je pergi solat jumaat dengan masjid berdekatan. selesai solat jumaat Whatsapp mesage dari berryhitam aku berbunyi, said doktor decide nak buat caesarian pukul 2:30 petang, aku cuma berdoa untuk selamat semuanya dan terus keluar dari masjid dah tak tunggu berdoa bersama imam sebab panjang lak wiridnya.


sampai je di bilik nurse sedang membuat persediaan untuk membuat pemindahan ke labor room. tetapi selepas keluar dari lif, katil ditolak ke bilik surgery bukan labor room. aku tidak dibenarkan masuk dan diminta menunggu di ruang menunggu bersama ahli keluarga. oleh kerana semua belum lunch dan lapar, so tinggal la aku sorang-sorang menunggu sambil memegang baby bag dengan pampers dan segala kelengkapan untuk newborn baby. TV yang disediakan di ruang menunggu lansung tidak aku hiraukan begitu juga dengan perut yang hilang laparnya kerana fikiran melayang. 


Tiba-tiba aku terdengar jeritan yang amat kuat dari dalam bilik yang membuat aku meremang!
"SAKIIIIIIIIIIIIIIIITTTTTTTTTTT!!!
tertanya-tanya siapa yang menjerit sedemikian, suara macam kenal, ye ke?

Bersambung....
(Baca sambungan)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

pages