nuffnang

nuffnang LR

Saturday, April 20, 2013

Emergency Case: Hikmah Di Sebaliknya Part II


Baca dari mula (Read)

ambulance tiba di klinik hospital tersebut tetapi segala alat monitoring terpaksa disambungkan satu persatu ke katil pemindahan. setelah semua sambungan selesai, ibunya dipindahkan kedalam ambulance bersama alat bantuan pernafasan dan alatan monitoring yang menggunakan banyak ruang dan eric tidak dapat menaiki ambulance itu kerana ruang yang tidak mencukupi.

Oleh kerana eric tidak dapat menaiki ambulance tersebut, eric bergegas menuju ke kereta dan menuju ke unit kecemasan yang cuma 750meter dari klinik tersebut. oleh kerana kereta yang diletakkan agak jauh, eric tidak dapat mengejar ambulance yang melawan arus jalan sehala. terpaksalah eric melalui jalan yang agak jauh sebelum dapat parking di tengah kesesakan lalulintas pada waktu lunch hour. setelah hampir 15 minit memandu barulah eric dapat sampai ke tempat biasa untuk parking di hospital. manakala pada masa yang sama ayah eric baru sahaja tiba dan park di seberang jalan bertentangan kerana telah menempuhi kesesakan jalan raya selama hampir sejam.

sesampai sahaja ke wad, adik eric yang juga doktor di hospital itu sudah berada disisi katil ibunya. wad ini amat berbeza dengan wad tempat eric menjaga ayahnya sebelum ini. semua pesakit tidak sedarkan diri, memakai alat bantuan pernafasan, banyak tiub yang di masukkan ke beberapa anggota badan pesakit dan satu alat untuk observe denyutan jantung, kandungan oxygen dan beberapa perkara lain macam yang korang tengok dalam cerita yang mengeluarkan bunyi beep, beep dan beep, dan wad itu pastinya tidak akan sunyi dari bunyi beep dari setiap pesakit yang berada di dalamnya. 
eric cuma memerhati apa yang dilakukan oleh nurse yang mengikat kedua-dua tangan ibunya ke palang kiri dan kanan katil kerana khuatir jika tersedar tiub bantuan pernafasan ditarik keluar. dan diberikan sedatif. kemudian eric di soal oleh doktor yang bertugas tentang apa yang terjadi di dalam klinik tersebut. untuk mengenalpasti apa masalah sebenar. pihak hospital meminta kebenaran untuk membuat CT Scan pada bahagian kepala dengan meminta waris terdekat untuk menandatangani satu dokumen kebenaran. 

selepas waktu lunch hour CT Scan dijalankan, apabila dibawa masuk kembali ke tempat wad. eric terpaksa mununggu diluar kerana tidak dibenarkan masuk selepas waktu melawat tamat walaupun waris terdekat sekalipun. mujurlah ayah dan adik eric dapat menemani didalam wad. sebenarnya doktor tidak kisah pun waris terdekat untuk berada di dalam wad cuma nurse sahaja yang nampak melebih-lebih. 

petang itu begitu ramai sekali saudara-mara yang datang melawat di hospital. dan semua adik beradik sampai ke Kota Bharu pada waktu malam. ayah eric menemani didalam wad hingga malam. dan adik beradik terpaksa bergilir masuk ke wad kerana hanya dua orang sahaja yang di benarkan melawat pada satu-satu masa mengikut peraturan yang dibenarkan oleh pak guard.

sehari kemudian barulah ibunda beransur-ansur pulih. selepas seminggu dan result CT Scan di kaji, satu ketumbuhan kecil ditemui di bahagian kanan kepala, yang mana ketumbuhan ini mungkin pada peringkat level 1. ketumbuhan ini biasanya tidak di sedari sehinggalah ia memberi kesan kepada pesakit. ibu eric tidak sedarkan diri bukan kerana ketumbuhan ini, tetapi kerana komplikasi sedatif dan menyebabkan kekurangan bekalan oksigen disalurkan ke bahagian otak, lantas menyebabkan minor stroke dan pesakit tidak sedarkan diri atau koma (I'm not a doctor, tapi doctor tau la apa yang sebenarnya terjadi secara detail) itulah hikmah yang telah dizahirkan.

oleh kerana ketumbuhan terlalu kecil pembedahan tidak akan dilakukan kerana melalui pembedahan berkemungkinan sel ketumbuhan tidak dapat ditemui. melainkan dengan cara membunuh sel tersebut dengan rawatan radiotheraphy dan diikuti dengan rawatan kemotheraphy. tetapi ibunda eric sudah serik dengan rawatan kemo dan enggan melalui rawatan kemo sekali lagi. Selepas lebih sepuluh hari barulah ibu eric dapat pulang kerumah, dan menunggu untuk dimasukkan ke wad sekali lagi untuk MRI. 

Ps: untuk saudara mara yang datang melawat di hospital dan membaca entry ini, Allah sahaja yang dapat membalas jasa baik. juga kepada Datuk Husam Musa walau menjenguk sekejap semoga memenangi parlimen Putrajaya. Beliau datang ke hospital untuk melawat ibunya (dalam wad sama) dan pesakit lain. my uncle tanya buat apa kat sini datuk, dengan selambe beliau menjawab 'melawat rakyat jelata' 

Ps2: spending time dalam unit rawatan rapi memang menginsafkan, lebih-lebih lagi bila melihat pesakit yang sedang nazak, tengok pulse rate menurun, beeping semakin lemah, oxygen level turun dari 90% setiap 5 minit turun 10% sampailah innalillahiwa inna ilaihi rajiuun dan monitor mendatar dengan bunyi beeeeep yang panjang bersama warning alarm..

well guys thats the full story setelah di pendekkan secara maksimum. Musim pilihanraya ni busy sket, berkempen.. insyaAllah ada new entry sebelum 5 May. INI KALI LAH!! 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

pages