nuffnang

nuffnang LR

Tuesday, February 05, 2013

Soalan Yang Malas Kita Nak Bagi Jawapan


Assalamualaikum, ketika ini eric mengarang entry dari dalam hospital. follow up operation of my father earlier today. Bila semua orang dah tidur, biasalah bila shift malam takde apa nak dibuat. macam la tak biasa jadi batman kan? nak karang time lain.. rasa life agak busy. ok lets get straight to the point.

aku rasa dalam masyarakat melayu ni banyak soalan yang sering ditanya oleh jiran, atau saudara mara sejak dari kecik lagi. sebagai contoh
bila nak bersunat?
dapat nombor berapa kat sekolah?
berapa A dapat dalam SRP? PMR? SPM?
Masuk universiti mana?
pandai ke memasak?
dan sesetengah soalannya bunyi macam menyindir atau agak sarcastic

dan soalan yang eric rasa paling popular yang amat tak disukai oleh ramai orang yang belum berkahwin ialah
"Bila nak kahwin?" (this does not apply untuk orang yang terlalu memilih atau jenis main-main)
OK ni soalan yang paling aku menyampah sebelum aku kahwin dulu, lebih tiga tahun macam nak berdarah telinga bila orang tanya soalan gini. dan jawapan popular yang selalu aku jawab dengan member adalah
"bulan dua belas tapi tak tahu tahun berapa" atau
"esok pun boleh tapi tolong le bawa calonnya" atau
"insyaallah calon tu akan jadi awek nanti" dan sebagainya, memang macam-macam jawapan bila dah selalu sangat kena tanya seperti seorang pahlawan 'jedi' menepis tembakan laser dengan 'light saber'nya.

dan bila dah kawen do you think it will stop? apa? stop? ko berangan ke apa?
dan soalan seterusnya bila dah kahwin
"bila nak dapat anak?"
dulu aku selalu jawab "belum ada rezeki lagi" tapi sekarang boleh la jawab 
"insyaallah bulan september atau october nanti."

dan korang ingat it will stop there? nope! definitely not
soalan seterusnya, anak lelaki ke perempuan?
takkan sorang je kot? pastu takkan dua orang je kot, pastu takkan tiga orang je kot? dan seterusnya. dan adakah bila dah ramai semua soalan-soalan akan stop? jangan harap! it will get even worse.
"Berapa A anak kau dapat?"
"Universiti mana anak kau dapat?"
"bila nak dapat menantu?"
"bila nak timang cucu?" 
ni la sikap masyarakat kita yang terlalu busy body, generally malaysian, specifically melayu. sebenarnya dari soalan-soalan yang ditanya ada soalan yang sedikit sebanyak mengguris hati orang yang ditanya dan memberi tekanan. toksah kata tak terasa la, mesti ada soalan dari saudara atau rakan yang buat hati kita terasa. 

contohnya soalan "bila nak kahwin?" soalan ini biasanya menyebabkan orang yang belum kahwin tu tak berapa nak menghadiri majlis kahwin, walaupun majlis saudara mara kerana tak tahan nak menepis soalan yang bakal dilemparkan. yang dah ada pasangan tapi belum cukup duit macamana rasanya? apatah lagi yang masih belum mempunyai calon. yang bertanya soalan ni tak reti ke nak fikir perasaan orang? pendek kata tidak sensitive.

kenapa soalan-soalan ni selalu di tanya dalam masyarakat kita? kenapa masyarakat yang lebih maju kurang bertanya seperti kita bertanya? kerana mereka kurang busy body daripada masyarakat kita. mereka lebih open dan berfikir dulu tentang sensitivity sebelum bertanya. Kita tak pernah cuba untuk mengubah cara hidup masyarakat kita yang terlalu busy body dan sarcastic. cubalah tanya soalan macam ni kat sana dan aku rasa korang akan dapat banyak jawapan "Mind Your Own Business!" (MYOB).

nak diorang ni senyap terus dari bertanya senang je, bila diorang tanya soalan cuba cakap. "mind your own biznez!" (maybe diorang akan kata kita emo) atau
"yang ko nak tanya aku ni kenapa? macam la aku kawen pakai duit kau!"
makin pedas jawapan korang, makin kurang la diorang nak bertanya lagi... 

PS: penulis tidak akan bertanggungjawab jika apa-apa perkara yang terjadi sekiranya korang guna jawapan diatas.
(ada lagi 3 jawapan lagi pedih tapi aku delete je, lain kali ajelah)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

pages