nuffnang

nuffnang LR

Wednesday, July 27, 2011

Kelebihan IstighfarPada suatu hari, Imam Ahmad Bin Hambal sedang mencari tempat untuk berehat di waktu malam selepas permusafirannya di siang hari. Baliau pergi ke masjid untuk solat dan berniat untuk bermalam di masjid tersebut. Namun tindakannya itu dihalang oleh orang tempatan kerana takut-takut apabila orang lain melihat beliau berehat dan tidur di situ, orang lain akan berbuat perkara yang sama.

Maka Imam Ahmad Bin Hambal pun akur dan dia keluar dari masjid tersebut dan mencari tempat untuk berteduh. Sedang beliau berjalan, seorang pemuda terlihat akan beliau. Pemuda tersebut menawarkan Imam Ahmad Bin Hambal untuk bermalam di rumahnya setelah melihat Imam Ahmad Bin Hambal seolah-olah sedang mencari tempat untuk bermalam.Pemuda tersebut lalu membawa Imam Ahmad Bin Hambal ke rumahnya. 

Pemuda itu merupakan seorang pembuat roti. Rumahnya agak selesa kerana kehangatan pembakar roti. Selepas mempelawa Imam Ahmad Bin Hambal untuk berehat, pemuda tersebut meneruskan kerjanya membuat roti. Sedang pemuda tersebut membuat roti, Imam Ahmad Bin Hambal duduk di sebelahnya.Imam Ahmad Bin Hambal memperhatikan gerak geri pemuda tersebut menguli tepung untuk dijadikan roti. Sambil pemuda tersebut menguli tepung, dia beristighfar. Istighfarnya selari dengan tangannya yang menguli adunan tepung." Astaghfirullah al-azim. Astaghfirullah al-azim. Astaghfirullah al-azim."
Imam Ahmad Bin Hambal pun bertanya kepada pemuda tersebut.
"Sejak bilak kau melazimi dirimu dengan perkara ini (istighfar) ?"
"Sejak aku mula membuat roti," jawab pemuda tersebut.
"Sejak bila kau mula membuat roti?," tanya Imam Ahmad Bin Hambal lagi.
"Sejak aku baligh, aku menolong ayahku membuat roti. Sehinggalah kini," pemuda itu menjawab sambil menguli adunan.
"Adakah kau juga berdoa?," tanya Imam Ahmad Bin Hambal.
"Ya.. Aku berdoa pada Allah agar aku ditemukan dengan Imam Ahmad Bin Hambal,"jawab pemuda tersebut.
Imam Ahmad Bin Hambal pun berkata, "Akulah Imam Ahmad Bin Hambal..

PS: moral of the story is : Antara kelebihan istighfar adalah, hajat atau doa kita akan dimakbulkan dengan izin Allah.

going to travel to madinah today for 3 days

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

pages